• Посилання скопійовано

10 серпня – старт застосування змін до формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності

10 серпня набирає чинності Закон від 19.07.2022 р. №2435-IX (раніше це законопроєкт №6244). Ним, зокрема, уточнюються норми щодо формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності

10 серпня – старт застосування змін до формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності
5 серпня Президент підписав Закон від 19.07.2022 р. №2435-IX  "Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (раніше це був законопроєкт №6244). Ним, зокрема:
  • запроваджуються категорії груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств,
  • звільняються від обов’язкового складання і подання консолідованої фінансової звітності малі та середні групи,
  • удосконалюються окремі норми щодо подання фінансової звітності, складеної за МСФЗ на основі таксономії фінансової звітності в єдиному електронному форматі,
  • уточнюється перелік підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ, оприлюднення консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським звітом та вимог до обов’язкових реквізитів первинних документів;
  • уточнюються норми щодо формування е-первинки. Зокрема, залежно від характеру господарської операції та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити. Первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови наявності накладеного на електронний документ ЕЦП чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його було опубліковано в "Голосі України" №162 від 09.08.2022 р. Відповідно норми Закону почнуть діяти з 10 серпня. 

Читайте також:  Групи юросіб та їх консолідована фінзвітність: ці та інші зміни до Закону про бухоблік

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»