• Посилання скопійовано

Чи потрібно відновлювати первинні документи, втрачені внаслідок воєнних дій?

Підприємство внаслідок воєнних дій втратило первинні документи, повідомивши ДПС згідно з пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Чи потрібно відновлювати ці документи?

Чи потрібно відновлювати первинні документи, втрачені внаслідок воєнних дій?

Повідомлення про втрату документів за пп. 69.28 підр. 10 розд. ХХ ПКУ

Якщо платник провадив діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, і не може пред’явити первинні документи, він повідомляє про це ДПС. Повідомлення складається в довільній формі і має містити обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів; податкові (звітні) періоди; загальний перелік первинних документів (за можливості — із зазначенням реквізитів).

Повідомлення підписується керівником підприємства і головним бухгалтером.

Щоправда, ДПС може протягом одного місяця з дати отримання повідомлення прийняти рішення про відмову у застосуванні норм пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Далі в цьому пункті зазначено: платник, який подав повідомлення, не підлягає перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

Крім того, в цьому пункті зазначено, що дані та показники податкової звітності платника податків/податкового агента за податкові (звітні) періоди, зазначені у повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів. Подане повідомлення є також підставою для збереження витрат (включаючи витрати у зв’язку з придбанням цінних паперів/корпоративних прав) та/або від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток (включаючи від’ємний фінансовий результат за операціями з цінними паперами/корпоративними правами), та/або податкового кредиту з податку на додану вартість, та/або суми від’ємного значення податку на додану вартість минулих податкових (звітних) періодів без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку.

У податкових (звітних) періодах, зазначених у відповідному повідомленні, не може бути переглянуто у бік збільшення суми податкових зобов’язань з податків і зборів, задекларовані в податкових деклараціях за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, задекларовані в податкових деклараціях/розрахунках за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, заявлені в податкових деклараціях за зазначені звітні періоди.

В описаній нормі жодного слова не сказано про те, що документи потрібно відновлювати. Причому зі змісту наведеної норми випливає, що і сенсу відновлення немає. Адже за звітні періоди, зазначені в повідомленні, платника не перевірятимуть і не піддаватимуть сумніву показники звітності.

Тому, на наш погляд, відновлювати первинні документи, щодо яких подано повідомлення за пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, щодо якого немає рішення ДПС про відмову, не потрібно.

 

Думка ДПС

Наприклад, читаємо ІПК ДПСУ від 02.12.2022 №2117/ІПК/99-00-07-06-01-06. Прямо на це запитання Державна податкова служба не відповіла. Але зазначила, що 01.09.2022 Верховна Рада України зареєструвала за №7720 проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану, який передбачає внесення змін до пп. 69.28 підрозділу 10 розділу XX ПКУ в частині встановлених термінів для відновлення втрачених первинних документів.

Згідно з цим проєктом Закону, відновити документи потрібно буде протягом 90 чи 120 календарних днів з дня, що настає за днем припинення або скасування воєнного стану на території України.

Але на момент написання цієї консультації проєкт Закону опрацьовано тільки на рівні комітетів ВРУ. Проєкт ще не став Законом і коли стане, — невідомо. З відповіді ДПС також випливає, що на сьогодні немає обов’язку відновлювати первинні документи, щодо яких подано повідомлення за пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»