• Посилання скопійовано

Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків оновлять

ДПС оприлюднила проєкт змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінустановах до ДПС. За ними до ДПС надходитимуть дані щодо відкриття/закриття е-гаманців

Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків оновлять

На офіційному вебпорталі Державної податкової служби України у розділі «Для громадськості» підрозділі «Взаємодія з громадськістю» > «Консультації з громадськістю» > «Проекти не регуляторних актів» розміщено проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 18 серпня 2015 року № 721» (далі – проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено з метою приведення у відповідність окремих положень Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 № 721, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 04.09.2015 за № 1058/27503 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.07.2019 № 292) (далі – Порядок), якими регламентуються процедури обміну інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платників податків між контролюючими органами та банками, іншими фінансовими установами, до положень Закону України від 12 січня 2023 року № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888).

Основною метою підготовки проєкту наказу є:

Законом № 2888, зокрема, внесено зміни до статті 69 глави 6 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з пунктом 69.2 якого обов’язок повідомляти контролюючі органи про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців платників податків покладено на банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг/емітентів електронних грошей.

До прийняття таких змін згідно з пунктом 69.2 статті 69 глави 6 розділу ІІ Кодексу повідомляти контролюючі органи про відкриття/закриття рахунків платників податків були зобов’язані лише банки та інші фінансові установи. Отже, інформації про відкриття/закриття рахунків платників податків у небанківських надавачах платіжних послуг та щодо відкриття/закриття електронних гаманців платників податків в емітентах електронних грошей до ДПС не надходило.

Порядком, розробленим відповідно до вимог пункту 69.5 статті 69 глави 6 розділу ІІ Кодексу, врегульовано процедуру обміну інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платників податків в електронній формі між ДПС та банками, іншими фінансовими установами.

З урахуванням зазначених змін положення Порядку приводяться у відповідність до положень Закону № 2888, у тому числі в частині доопрацювання порядку обміну інформацією між ДПС та небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей щодо відкриття/закриття рахунків платників податків/електронних гаманців.

Отже, Порядок доповнено положеннями, згідно з якими одночасно з банками та іншими фінансовими установами обмін інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платникам податків відбуватиметься також між ДПС та небанківськими надавачами платіжних послуг, а також положеннями, згідно з якими обмін інформацією щодо відкриття/закриття електронних гаманців відбуватиметься між ДПС та емітентами електронних грошей.

Оскільки до прийняття змін, встановлених Законом № 2888, до органів ДПС не надходило інформації про рахунки, відкриті надавачами платіжних послуг, та про електронні гаманці, відкриті емітентами електронних грошей, то з метою наповнення інформаційних ресурсів ДПС даними щодо таких рахунків/електронних гаманців платників податків Законом № 2888 внесено зміни до розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, згідно з якими небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов’язані подати повідомлення про відкриття щодо рахунків/електронних гаманців, не закритих на день набрання чинності Законом № 2888.

Зазначене положення враховано у проєкті наказу.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можуть надсилатися упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України за адресою: Державна податкова служба України, Департамент податкових сервісів, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053 або e-mail: dps_oblikpp@ukr.net.

Додаткові матеріали

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»