• Посилання скопійовано

Мінфін оновив Накази щодо застосування планів рахунків (зміни косметичні)

Мінфін привів Накази щодо планів рахунків у відповідність до чинного законодавства. Прибрано згадку про те, що підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат, можуть застосовувати спрощений план рахунків

Мінфін оновив Накази щодо застосування планів рахунків (зміни косметичні)

Мінфін затвердив Наказ від 06.11.2023 №616 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку" та вніс зміни до нього Наказом від 29.11.2023 №665.

Ці накази наберуть чинності з дня їхнього офіційного опублікування. Але станом на 5 грудня вони ще не опубліковані. А тепер дізнаємося про основні зміни.


Зміни до Інструкції застосування планів рахунків

Наказом №616 прибрано згадку про те, що підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, можуть застосовувати спрощений план рахунків. Також до Інструкції внесуть такі зміни:

  • для бухгалтерського обліку окремих видів запасів, враховуючи їх якісно-технічні характеристики та призначення, впроваджується можливість застосування більш ніж одного натурального вимірника (наприклад тонна/літр, штука/квадратний метр тощо);
  • деталізують призначення рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів». Буде наголошено на тому, що він застосовується для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації.


Зміни до Наказу щодо застосування спрощеного плану рахунків

Наказом №616 також вносяться зміни до Спрощеного плану рахунків. У ньому виключено норму щодо можливості застосування цього плану рахунків підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

Також до Спрощеного плану вносяться косметичні правки. А саме:

  • на рахунку 26  буде вестися також облік та узагальнення інформації про сільськогосподарську продукцію; 
  • рахунок 96 стане рахунком 97. Тобто тепер всі інші витрати потрібно буде показувати на 97 рахунку. Нагадаємо, що йдеться про облік та узагальнення інформації про інші витрати операційної діяльності та інші витрати діяльності, а також обліковується належна до сплати за звітний період відповідно до законодавства сума податків і зборів (обов'язкових платежів); 
  • рахунок 13 тепер матиме назву – Знос (амортизація) необоротних активів. Деталізують і призначення рахунку. Так, на ньому ведеться облік та узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів. До змін цей рахунок мав назву зносу необоротних активів. Але на облік амортизації це уточнення ніяк не вплине.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»