• Посилання скопійовано

Відображення акцизного податку в податковій звітності

У чому полягають особливості відображення у податковій звітності сум акцизного податку, сплачених у рахунок погашення податкового векселя?

Особливості оподаткування алкогольних напоїв визначено ст. 225 ПКУ.

Зокрема, пунктом 225.1 цієї статті встановлено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний сплатити податок або подати до органу ДПС за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов’язання такого платника, у строк до 90 календарних днів починаючи з дня видачі податкового векселя та сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Згідно з п. 225.2 ст. 225 ПКУ під час отримання спирту етилового неденатурованого підприємство-векселедавець за участю представника ДПС на акцизному складі складає акт про фактично отриману кількість спирту і розрахунок акцизного податку виходячи з фактично отриманої кількості спирту. Цей акт є коригуванням уже сплаченої суми податку або наданого податкового векселя із зазначенням остаточної суми податку, яка підлягає сплаті.

Скоригована сума податку в податковому векселі сплачується частково у разі придбання марок акцизного податку в період дії такого векселя (п. 225.3 ст. 225 ПКУ).

Податковий вексель за нормами п. 225.4 ст. 225 ПКУ вважається погашеним векселедавцем у разі сплати суми податку в повному обсязі та в зазначений у податковому векселі строк.

Відповідно до п. 223.2 ст. 223 ПКУ платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортер алкогольних напоїв і тютюнових виробів подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду до органу ДПС за місцем реєстрації декларацію акцизного податку, форму якої затверджено наказом №1030.

Інформація, зокрема, про суму акцизного податку, сплачену в рахунок погашення податкового векселя, відображається у додатку 3 «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв з специфічними ставками акцизного податку» до декларації акцизного податку (за текстом — додаток 3).

Підпунктом 3.9 п. 3 розділу п’ятого Порядку заповнення та подання Декларації акцизного податку, затвердженого наказом №1030, установлено, що у графі 10 додатка 3, зокрема, зазначається сума акцизного податку за векселями, виданими відповідно до порядку, встановленого ст. 225 ПКУ, термін оплати яких настав у звітному місяці, незалежно від дати видачі векселя.

Отже, платник податку зазначає у графі 10 додатка 3 суму акцизного податку, сплачену в рахунок погашення податкового векселя, та включає її до декларації акцизного податку за той податковий період, в якому настав термін оплати за таким векселем.

 

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»