• Посилання скопійовано

ДПС роз’яснила подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Роз’яснення ДПСУ від 20.03.2012 р. №178/2/17-1110 «Щодо надання роз’яснення»

Податкова надала роз’яснення щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи держслужбовцями.

З метою уникнення помилок при декларуванні держслужбовцями своїх доходів вони мають змогу звернутись до ДПС за місцем податкової адреси та отримати відомості з баз даних Державного реєстру фізосіб про отримані доходи впродовж звітного періоду минулого року.

Пунктом 45.1 статті 45 ПКУ передбачено, що платник податків — фізособа зобов’язаний визначити свою податкову адресу, якою є місце її проживання, за яким ця фізособа береться на облік як платник податків в органі ДПС. Платник податків — фізособа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Податкова декларація подається за вибором платника, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

— особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладеного;

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (п. 49.3 ст. 49 ПКУ).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1395 (із внесеними змінами наказом Мінфіну від 03.02.2012 р. №84).

Бланки податкових декларацій мають безоплатно надаватися органами ДПС платникам на їх запит, а також бути загальнодоступними для населення. Також завантажити декларацію (з усіма додатками) можна з порталу «ДК» з розділу «Бланки звітності»>>>.

Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи-фізосіб, — до 1 травня року, що настає за звітним.

Декларація та додатки до неї заповнюються таким чином, щоб забезпечити вільне читання тексту (цифр) та збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності (друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору). Заповнення олівцем не дозволяється. У декларації не повинно бути підчисток, помарок тощо.

Достовірність даних декларації та додатків до неї підтверджується власноручним підписом фізособи — платника податку або особи, уповноваженої на заповнення декларації.

Крім того, відповідно до змін до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи держслужбовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, особи, які претендують на зайняття посади держслужбовця або в органах місцевого самоврядування; судді, кандидати на обрання суддею, народні депутати України, кандидати на пост Президента України, кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських рад та на посаду сільського, селищного, міського голови заповнюють та подають лише Додаток 7 до декларації.

Якщо ж обов’язок щодо подання декларації для осіб, зазначених вище, встановлено р. IV ПКУ, такі особи також заповнюють і подають декларацію та відповідні додатки до неї.

За зверненням платника ДПС, до якої було подано декларацію, видає Довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за встановленою формою, яка затверджена наказом Мінфіну від 27.12.2011 р. №1742.

Довідку може отримати будь-який платник податку особисто за письмовим зверненням протягом 3 р.д.

Крім того, ДПС надала роз’яснення щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи особи, яка претендує на зайняття посади держслужбовця 3 — 7 категорій, передбачених ст. 25 Закону №3723, а також роз’яснила особливості подання декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, що встановлені Законом «Про засади запобігання і протидії корупції».

Ознайомитись з повним текстом листа можна тут >>>

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»