• Посилання скопійовано

Відображення індексації заробітної плати при проведенні річних перерахунків у ф. №1ДФ

Як суми індексації заробітної плати за попередні податкові періоди (місяці) відображаються у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. №1ДФ при проведенні річних перерахунків?

Відповідно до пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), заробітна плата з метою розділу ІV ПКУ — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Підпунктом 2.2.8 п. 2.2 розділу 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5 (далі — Інструкція) передбачено, що суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, включаються до фонду додаткової заробітної плати, тобто прирівнюються до заробітної плати. Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1020, суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, відображаються у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «101».

При цьому, відповідно до пп. 1.6.2 п. 1.6 розділу 1 Інструкції, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування. Враховуючи вищевикладене, у випадках якщо проводяться донарахування і виплати сум за попередні податкові періоди (місяці), зокрема сум індексації заробітної плати, такі суми донарахувань при проведенні річних перерахунків слід віднести до відповідних податкових періодів, за які провадяться донарахування.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»