• Посилання скопійовано

Подання декларації з податку на прибуток при ліквідації суб’єкта господарювання

На яку дату подається податкова декларація з податку на прибуток підприємства при ліквідації суб’єкта господарювання, у т. ч. якщо ліквідація припадає на середину звітного періоду?

Відповідно до пп. 16.1.10 ст. 16 ПКУ платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючим органам за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов’язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган держреєстрації).

Якщо платник податку ліквідується (у т. ч. до закінчення першого звітного податкового періоду), то останнім податковим періодом вважається період, на який припадає дата такої ліквідації (пп. 152.9.3 ст. 152 ПКУ).

Податкова декларація подається за звітний період в установлені Податковим кодексом строки до органу ДПС, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Після завершення розрахунків з кредиторами до зняття з реєстрації в органі ДПС та скасування реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця такий суб’єкт господарювання в особі ліквідатора є платником тих податків та зборів, щодо яких виникає об’єкт оподаткування.

Таким чином, ліквідатор повинен подати податкову декларацію до органу ДПС за звітний період, на який припадає дата такої ліквідації (у тому числі якщо ліквідація припадає на середину звітного періоду), в установлені Податковим кодексом строки для подання декларації з податку на прибуток підприємства, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя, трьох кварталів або року) (пп. 49.18.2 ст. 49 ПКУ).

Матеріали «гарячої лінії» за участю заступника директора Департаменту — начальника Управління адміністрування податку на прибуток та податкових платежів Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС України Наталії Хоцянівської

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»