• Посилання скопійовано

Держінформнауки і Держстат запустять пілотний проект з прийому електронної статзвітності

Уже найближчим часом у Держстаті буде запущено пілотний проект із прийому перших форм статистичної звітності в електронному вигляді

Держінформнауки і Держстат запустять пілотний проект з прийому електронної статзвітності

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації та Державна служба статистики працюють над впровадженням пілотного проекту із прийому електронної статистичної звітності. Про це повідомив Голова Держінформнауки Володимир Семиноженко.

«Держінформнауки створило автоматизовану систему «Єдине вікно подання електронної звітності». Уже найближчим часом у Держстаті буде запущено пілотний проект із прийому перших форм статистичної звітності в електронному вигляді», - зазначив Володимир Семиноженко.

Він наголосив, що крім статистичної, система здатна приймати податкову і пенсійну звітність, а також забезпечувати прийом внутрішньовідомчої звітності органів державної влади, що дозволить заощадити державні кошти на створення відповідних інформаційних систем.

Голова Держінформнауки також відзначив, що сьогодні в Україні вже існує практика прийому звітності органами влади в електронному вигляді. Багато в чому вона розвивалася завдяки державно-приватному партнерству, коли компанії-оператори на безоплатній основі вибудовували взаємодію з відомствами в обмін на можливість надавати громадянам платні послуги зручної та своєчасної подачі звітів.

Однак динаміка розвитку систем подачі та рівня сервісів залишається низькою, і сьогодні, наприклад, у рамках статистичної звітності лише третина господарюючих суб'єктів готова платити операторам за подібний сервіс.

«У результаті громадяни й бізнес витрачають час і ресурси на подачу звітності в традиційній паперовій формі, а Держстат витрачає надлишкові ресурси на прийом і обробку даних. І подібні приклади можна наводити практично в будь-якій галузі», - наголосив Володимир Семиноженко.

Саме тому першочергове завдання держави в цих умовах - стимулювати зростання подачі звітності в електронному вигляді: «Саме з цією метою було розроблена універсальна система Єдиного вікна подання електронної звітності, в яку інтегровані органи державної влади та в якій існує єдиний канал для отримання всієї необхідної інформації та документації всім державним установам.

«Ще один важливий аспект: подача електронної звітності має бути безкоштовною для громадян, що у перспективі дозволить повністю відійти від незручної паперової подачі. Разом з цим, прийом звітності в електронному вигляді сприятиме значному зниженню витрат держави на прийом і обробку різнорідних форм звітності, а згодом дозволить скоротити дублюючі поля і створити універсальні форми», - сказав Голова Держінформнауки.

Він зауважив, що створення систем прийому електронної звітності в усьому світі є ключовим елементом електронного урядування: це стимулює розвиток інвестиційного клімату та підвищуватиме прозорість ведення бізнесу.

«Зменшення адміністративних бар'єрів і усунення необхідності фізичного контакту громадян з органами влади веде до зниження рівня корупції та підвищення довіри населення до уряду», - додав В.Семиноженко.

Джерело: КМУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»