• Посилання скопійовано

Річну фінзвітність держреєстратору більше не подаємо!

У багатьох бухгалтерів виникає питання: чи потрібно подавати фінзвітність держреєстратору за 2015 рік? Ми розглядали це запитання ще на початку року, а тепер проаналізуємо його більш детально

Територіальні управління юстиції роз’яснюють (наприклад, тут і тут), що в 2016 році юрособам не потрібно подавати державному реєстратору фінансову звітність про господарську діяльність у складі Балансу і Звіту про річні фінансові результати. 

 

Актуальність цього роз'яснення в тому, що строк подання фінзвітності держреєстраторам ось-ось сплине – гранична дата це 31 травня. 

Проаналізуємо, що викликало таке роз’яснення і чи можна його застосовувати у всіх без винятку випадках подання фінзвітності. 

 

Норми бухгалтерського законодавства щодо подання фінзвітності

Норма щодо обов’язку підприємств подавати держреєстратору річну фінзвітність залишилась без змін. Так, ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік встановлено, що підприємства (крім бюджетних установ) зобов'язані подавати (надсилати рекомендованим листом) держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, фінансову звітність у складі балансу і звіту про річні фінансові результати. Також нічого не змінилося й у Порядку про подання фінзвітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419. 

Тож обов’язок подання фінзвітності у підприємств залишився. А от механізм повідомлення держреєстратора про фінзвітність змінився. 

 

Зміни щодо повідомлення держреєстратора про фінзвітність

З 01.01.2016 р. діє нова редакції Закону про держреєстрацію юросіб та фізосіб-підприємців, затверджена Законом №835-VIII (далі – Закон про держреєстрацію). 

Так, з 01.01.2016 році на підставі п. 41 ч. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію одним з видів відомостей ЄДР є фінзвітність юросіб (крім бюджетних установ). При цьому зазначається, що це фінзвітність у складі балансу і звіту про фінансові результати в електронній формі, отримана з інформаційної системи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики (тобто, Держстату). 

А от ч. 5 ст. 13 вказано перелік відомостей, передачу яких до ЄДР Держстат зобов’язаний забезпечити. Серед них є і фінансова звітність про господарську діяльність юридичної особи (крім бюджетних установ) у складі балансу і звіту про фінансові результати - протягом місяця з дня її отримання.

Зверніть увагу, що інформаційна взаємодія між ЄДР та інформаційними системами Держстату здійснюється інформаційно-телекомунікаційними засобами в електронній формі у порядку, визначеному Міністерством юстиції України спільно з відповідними державними органами. Такий порядок затверджено спільним наказом Мін'юсту та Мінекономполітики від 28.09.2015  р. №1834/5/1212. На підставі норми ст. 13 Закону про держреєстрацію було затверджено також наказ Мін'юсту та Мінфіну про інформаційну взаємодію між ЄДР та ДФСУ від 18.03.2016 р. №759/5/371. 

Отже, якщо, наприклад, платник податку на прибуток, виконуючи норми п. 46.2 ПКУ, разом з відповідною податковою декларацією подає до ДФС квартальну або річну фінансову звітність в електронному вигляді, за правилом «єдиного вікна» така фінзвітність потрапляє до відповідного органу Держстату, а той, своєю чергою, передає ці дані в електронному вигляді до ЄДР. Тому, починаючи з подання фінзвітності за 2015 рік до органу Держстату, підприємства звільняються від паралельного її надання держреєстратору, оскільки відтепер таку фізвітність має передавати саме орган статистики до ЄДР в електронному вигляді. 

 

Фінзвітність подається органу Держстату в паперовому вигляді: як бути?

На протязі 2016 року все більше форм звітності до Держстату юрособи матимуть змогу подавати в електронному вигляді. Втім, заборони подавати їх в паперовому вигляді наразі немає.  

Навіть податківці не вимагають подання фінзвітності виключно в електронному вигляді. У своїх роз’ясненнях  вони говорять: «Звітність платник податків може подати в один із таких способів: в паперовому вигляді особисто або уповноваженою на це особою; поштою; в електронній формі.. платник податків має право подати фінансову звітність в електронній формі.»

Мін'юст же у своїх роз’ясненнях говорить про усіх без винятку юросіб, на яких покладено обов’язок з надання держреєстратору фінзвітності (а не лише про тих, хто подає фінзвітність до органу Держстату в електронній формі). І як ми з'ясували вище, саме на Держстат покладено обов’язок забезпечення з передання даних до ЄДР у вигляді фінзвітності юрособи в електронній формі.  

Отже, в якій би формі, паперовій чи електронній, юрособа не подала фінзвітність органу Держстату, подавати таку звітність окремо держреєстратору потреби вже немає!  

Аналітика на тему: Держреєстрація по-новому (для передплатників)

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»