• Посилання скопійовано

Внесено зміни до декларацій платників єдиного податку

Суттєвих змін декларації не зазнали. Їх просто приводять у відповідність до чинного законодавства, зокрема, змінюючи ставки податку 2% і 4% на 3% і 5%

Внесено зміни до декларацій платників єдиного податку

Нагадаємо, що ще на початку 2016 року Законом №909 для платників 3-ї та 4-ї груп ЄП було збільшено ставки єдиного податку. Зокрема, з цього моменту для фізосіб та юросіб-платників єдиного податку  III групи вони становлять 3% для платників ПДВ і 5% для неплатників ПДВ (раніше- 2% і 4% відповідно). Але до цього часу в деклараціях платників єдиного податку було зазначено ставки податку, що застосовувалися ще у 2015 році. 

Нарешті Мінфін вирішив виправити цю неузгодженість з законодавством і  наказом від 17.03.2017 р. №369 (зареєстрований у Мін'юсті 10.04.2017 р.)  затвердив  такі зміни до:

 

1) Декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця*

Враховуючи зміни ставок податків з 2% і 4% на 3% і 5%, у новій редакції викладено рядки 05, 06 розділу IV та рядки 10, 11 розділу V декларації.

Рядок 15 розділу VI доповнено цифрою "6".

У виносці 1 уточнено, що серію та номер паспорта зазначають фізичні особи, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Згідно з оновленою виноскою 6, Розділ VI декларації заповнюється платником податку, який уточнює податкові зобов'язання (не заповнюється платником податку, що подає декларацію "Довідково"). Для уточнення звітних періодів, що передували періоду запровадження нової форми декларації, у рядку 15 зазначається сума єдиного податку, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка (рядок 29 податкової декларації, затвердженої наказом Мінфіну №1688).

 

2) Декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи)*

У графах 3, 4 розділів II "Дохід, що підлягає оподаткуванню" та III " Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку" декларації також змінили ставки податків - 2% на 3% та 3% на 5%.

У графі 1 рядка 17 розділу IV цифри та слово "129.1.2 пункту 129.1" замінили цифрами та словами "129.1.3 пункту 129.1 та абзацу другого пункту 129.4".

 

3) Декларації платника єдиного податку четвертої групи*

У новій редакції викладено виноску 8 викласти, яка стосується  заповнення рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 декларації. Так, уточнено, що ці рядки заповнюються одним рядком щодо всіх земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. За потреби (у разі наявності земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ з різною нормативною грошовою оцінкою) кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 може бути збільшено.

У виносці 10 уточнено, що  сума пені (рядок 10) нараховується платником самостійно відповідно до пп. 129.1.3 та абзацу другого п. 129.4 ПКУ.

Окрім того, у назвах граф 4, 6 додатка до декларації літери "(мм.рррр)" замінено літерами (дд.мм.рррр)".

 

Коли вперше звітувати за оновленими формами?

Відповідно до п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

У тексті Наказу №369 зазначено, що він набере чинності з дня його офіційного опублікування. Готується до опублікування в “Офіційному віснику України” №36 (05.05.2017 р.) Тобто звітувати за новими формами потрібно за ІІІ квартал 2017 року. Але за традицією податківці можуть прийняти інше рішення й вказати про подання декларації з єдиного податку за новою формою вже за ІІ квартал. Поки що офіційних роз'яснень ДФСУ з цього приводу немає. 

***

* Бланки декларацій на сайті поки що без змін. Після офіційного опублікування  Наказу №369 вони будуть оновлені, про що повідомимо додатково.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»