• Посилання скопійовано

Чи може підприємець (пенсіонер або інвалід ) скасувати поданий звіт з ЄСВ

У разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і які є пенсіонерами за віком або інвалідами, суми єдиного соцвнеску підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню

Чи може підприємець (пенсіонер або інвалід ) скасувати поданий звіт з ЄСВ

У ДФС запитали: Чи застосовується відповідальність до підприємця – пенсіонера за віком або інваліда, який помилково у додатку 5 до звіту з ЄСВ визначив зобов’язання та бажає скасувати подану звітність?

У підкатегорії 301.09 ресурсу "ЗІР" податківці нагадують, що фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови самостійного визначення для себе бази нарахування єдиного внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Як відомо, у разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізособи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та які є пенсіонерами за віком або інвалідами, формують та подають до контролюючих органів звіт з ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. 

Суми самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізособами - підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування і є пенсіонерами за віком або інвалідами, підлягає сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.

У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного зобов’язання такі особи несуть відповідальність відповідно до ст. 25 Закону № 2464.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»