• Посилання скопійовано

Нова декларація з транспортного податку: аналіз змін від редакції

Мінфін наказом від 27.06.2017 р. №595 виклав у новій редакції податкову декларацію з транспортного податку. З чим пов'язані ці зміни та як саме змінилась нова форма - читайте у статті

Нова декларація з транспортного податку: аналіз змін від редакції

Заголовна частина декларації

У заголовній частині змінено найменування рядка 6 з місцезнаходження платника на податкову адресу. Але згідно з п. 45.2 ПКУ, податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юрособи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Отже, незважаючи на зміну назви цього рядка, його зміст залишився незмінним.

Також з’явився новий рядок 8. Оскільки декларація подається за місцем реєстрації транспортного засобу, то тепер платнику податку треба буде наводити не лише найменування контролюючого органу, до якого подається декларація (рядок 7), а й код органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації транспортного засобу за КОАТУУ. 

 

Основна частина декларації

У табличній частині декларації стало 14 колонок (замість 12). 

А рядків стало менше - 7 замість 13! 

Це пов’язано з новою нумерацією рядків для відображення кожного транспортного засобу. Якщо раніше у декларації для кожного транспортного засобу вводився окремий рядок (усього для цього було передбачено 5 рядків, але за потреби їх кількість можна було змінити, при цьому нумерація наступних рядків збивалася), то зараз транспортні засоби наводяться у підрядках рядку 1 (1.1,.1.2,.1.3 тощо). Таких підрядків теж може бути стільки, скільки у юрособи є транспортних засобів з однаковим місцем реєстрації.  

Зміна кількості колонок призвела до зміни їх нумерації, але не тільки. Так, виключено колонку 3, у якій раніше наводився номерний знак транспортного засобу. Замість нього з’явилася нова колонка «Міжнародний ідентифікаційний номер транспортного засобу (VIN-код)». Вона має номер 2. 

Для марки та моделі транспортного засобу тепер у декларації відведено окремі колонки - 3 та 4 (раніше вони відображалися у одній колонці під номером 3). 

Інформація щодо року випуску транспортного податку буде відображатися у колонці 5. Згідно з виноскою 8 до цієї колонки, в ній потрібно зазначати дату виготовлення транспортного засобу згідно з реєстраційними і технічними документами на транспортний засіб. У разі відсутності в цих документах календарної дати виготовлення транспортного засобу такою датою вважається 1 січня року, зазначеного в реєстраційних і технічних документах на транспортний засіб. 

Також слід буде наводити дату реєстрації, перереєстрації або зняття з обліку транспортного засобу (колонка 8). Кількість місяців володіння транспортним засобом буде відображатися у колонці 9 (раніше у колонці 7).

Зверніть увагу: у табличній частині декларації введено колонку 6 для відображення типу пального, який використовується для роботи задекларованого транспортного засобу! Відображатиметься цей тип за умовним кодом, а саме:

  • 1 - бензин;
  • 2 - дизельне пальне;
  • 3 - електрика;
  • 4 - бензин/електрика;
  • 5 - газ;
  • 6 - дизельне пальне/електрика;
  • 7 - бензин/газ;
  • 8 - дизельне пальне/газ.

Як і раніше, в табличній частині платник податку має як розрахувати річну суму транспортного податку, так і розподілити її між кварталами звітного року. Тепер річна сума транспортного податку відображатиметься у колонці 10, а квартальні суми - у колонках 11-14. 

 

Виправлення помилок у новій формі декларації

Зверніть увагу, в декларації відсутні рядки для відображення недоплат чи переплат з податку (колишні рядки 9 та 11). 

Тобто сам порядок внесення змін до раніше поданої декларації залишився той самий. Санкції за заниження податкового зобов’язання, як і раніше, платник податку рахуватиме самостійно, згідно з нормами п. 50.1 ПКУ та ст. 129 ПКУ (і відображатиме у рядках 6 та 7).  Але ось переплати чи недоплати з цього податку платник розраховувати і декларувати вже не повинен – це обов’язок податківців. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»