• Посилання скопійовано

Які форми квартальної фінзвітності подавати, починаючи з періодів 2018 року?

Великі і середні підприємства починаючи зі звітних періодів 2018 року мають подавати проміжну фінзвітність у повному складі. Деталі - у статті

Які форми квартальної фінзвітності подавати, починаючи з періодів 2018 року?

Як було до 01.01.2018 року?

У редакції Закону про бухоблік, чинній до 01.01.2018 р., було передбачено скорочений склад фінансової звітності, яка подається:

  • суб'єктами малого підприємництва;
  • неприбутковими організаціями;
  • представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності.

Скорочену за показниками фінзвітність подавали у складі* (див. ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік):

1) балансу;

2) звіту про фінансові результати.

Для решти підприємств (середні та великі) фінзвітність включала** (див. ч. 2 ст. 11 Закону про бухоблік):

1) баланс;

2) звіт про фінансові результати;

3) звіт про рух грошових коштів;

4) звіт про власний капітал;

5) примітки до звітів.

Разом з тим статтею 13 Закону про бухоблік у редакції до 01.01.2018 р. установлювався склад проміжної (щоквартальної наростаючим підсумком з початку року) фінзвітності у складі:

1) балансу;

2) звіту про фінансові результати.

 

Як стало після 01.01.2018 року?

До Закону про бухоблік було внесено зміни.

Тепер маємо скорочений склад фінзвітності у складі балансу і звіту про фінрезультати для таких підприємств (крім тих, що зобов'язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами) (див. ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік):

Усе про бланки і звітність – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись,як це виглядає?

— мікропідприємств;

— малих підприємств;

— непідприємницьких товариств;

— представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності.

А що стосується середніх та великих підприємств, то для них склад фінзвітності в Законі про бухоблік не зазначено. Разом з тим склад фінзвітності наведено в п. 1 розд. II НП(С)БО 1. Він фактично такий самий, як і наведений нами вище. Водночас склад проміжної звітності Законом про бухоблік більше не визначено.

Таким чином, великі і середні підприємства починаючи зі звітних періодів 2018 року мають подавати проміжну фінзвітність у повному складі (5 форм).

 

Небезпека для платників податку на прибуток

У цьому плані небезпека чигає на великі і середні підприємства — платників податку на прибуток, які відповідно до п. 46.2 ПКУ мають подавати фінзвітність у складі квартальної декларації з податку на прибуток***. Адже вони можуть подати разом із квартальною декларацією фінзвітність по-старому, у складі тільки балансу і звіту про фінрезультати. Такі дії можуть розцінити як неподання фінзвітності, бо вона подана у неповному складі. Але ж податкова декларація, подана з порушеннями щодо обов'язкових реквізитів, не вважається податковою декларацією (п. 48.7 ПКУ). За це «світить» штраф відповідно до п. 120.1 ПКУ — 170 грн за кожне неподання.

Але якщо ви у першому кварталі в цьому плані «прокололися», а декларація однаково була прийнята, рекомендуємо не робити жодних уточнень. Адже поїзд уже поїхав, і зарадити нічим. А вже за півріччя подати правильно, додавши всі форми.

Форми встановлені П(С)БО 25.

** Форми встановлені НП(С)БО 1.

*** Така фінзвітність є невід'ємною частиною декларації.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»