• Посилання скопійовано

При виплаті доходу нерезиденту декларацію з податку на прибуток подають і «єдинники»

Утримувати податки з доходів нерезидента зобов’язані резиденти, які виплачують такий дохід, незалежно від їхньої системи оподаткування. А от чи треба в такому випадку «єдиннику» подавати декларацію з податку на прибуток та у які строки – роз’яснює ДФСУ у черговій податковій консультації

При виплаті доходу нерезиденту декларацію з податку на прибуток подають і «єдинники»

Податківці в індивідуальній консультації від 30.07.2018 р. №3314/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що платник єдиного податку, який здійснює на користь нерезидента - юридичної особи будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, отриманим таким нерезидентом, здійснює нарахування й сплату податку з доходів нерезидента в порядку, розмірі та в строки встановлені у ІІІ розділі ПКУ (297.5 ПКУ).

При цьому положеннями міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування не передбачено винятків щодо порядку звільнення від оподаткування зазначених вище доходів для суб'єктів господарювання - резидентів України, які сплачують єдиний податок.

Таким чином, платники єдиного податку, які виплачують дохід з джерелом походження з України нерезиденту зобов’язані і відзвітувати за нараховані та утримані податки у декларації з податку на прибуток.

Така сума утриманих податків, нарахованих за звітний (податковий) період, відображається у рядку 23 ПН декларації і відповідно у додатку ПН.

А от щодо визначення звітного періоду для подання декларації з податку на прибуток, то податківці у консультації зазначають, що платники єдиного податку повинні керуватись п. 294.1 ПКУ. Відповідно у разі виплати доходу нерезиденту та утримання з нього податку декларацію з податку на прибуток платники ЄП подають наступним чином:

  • платники ЄП ІІІ групи – за квартал, півріччя, три квартали та рік;
  • платники ЄП І, ІІ та ІV групи – за рік.

Декларація за квартал, півріччя та три кварталу подається у строк протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Для річної декларації встановлено строк подання протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»