• Посилання скопійовано

Зустрічайте! Нова форма декларації з податку на нерухомість

Мінфін виклав у новій редакції форму декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Зустрічайте! Нова форма декларації з податку на нерухомість

Мінфін наказом від 15.11.2018 р. №897 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 26.12.2018 р. за №1473/32925) вніс до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом МФУ від 10.04.2015 р. №408.

Як зазначалося раніше у пояснювальній записці до проекту, зміни внесено з метою:

  • забезпечення зручності суб’єктам господарювання декларувати податкові зобов’язання з податку по об’єктах як житлової, так і нежитлової нерухомості;
  • забезпечення зручності справляння податку за об’єктами нерухомості, розташованими у різних територіально-адміністративних одиницях. Це є особливо важливим та актуальним в умовах створення об’єднаних територіальних громад;
  • приведення форми декларації у відповідність із єдиними державними нормами, шляхом використання Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, а також у відповідність із постановою КМУ від 24.05.2017 р. №483 ;
  • вирішення проблемного питання щодо уточнення податкових зобов’язань з податку по об’єктах як житлової, так і нежитлової нерухомості шляхом розділення у декларації нарахувань за типами об’єктів нерухомості.

Більше про зміни розкажемо в окремому аналітичному матеріалі. Стежте за оновленням новин!

 

Коли вперше звітувати за новою формою декларації?

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на ранок 16.01.2019 р. не опублікований.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тобто, оскільки Наказ №897 буде опубліковано у 2019 році, то за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на нерухомість слід звітувати у 2020 році на 2020 рік. 

Але, якщо Наказ 897 буде опубліковано до 20 лютого 2019 року (це планується зробити у «Віснику» від 18 січня), то податківці можуть наголосити на поданні нової декларації вже для звітування на 2019 рік. Про появу відповідного роз'яснення повідомимо окремо.

***

Читайте також: Нова декларація з податку на нерухомість: опубліковано наказ! 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»