• Посилання скопійовано

Фізособа-засновник вніс кошти чи майно до статутного фонду: чи включати в форму №1ДФ?

Емітент має відобразити в ф. №1ДФ під ознакою доходу «178» суми коштів або майна, внесених фізособою до статутного фонду

Фізособа-засновник вніс кошти чи майно до статутного фонду: чи включати в форму №1ДФ?

ДФС у Волинській області розповідає, що юридична особа – емітент корпоративних прав виступає у якості податкового агента лише в частині відображення в податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «178» суми грошових коштів або майна, внесених фізичною особою до статутного фонду такої юридичної особи в обмін на корпоративні права. Відповідно податковий розрахунок за ф. №1ДФ заповнюється наступним чином:

  • у графі 3а відображається сума нарахованого доходу;
  • у графі 3 сума виплаченого доходу;
  • у графі 4а та графі 4 проставляються прочерки;
  • у графі 5 зазначається ознака доходу «178».

Відповідно до пп. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4 (далі – Порядок).

Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, визначено, що сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи – емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «178».

Разом з тим, згідно з пп. 165.1.44 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи – емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

Відповідно до п. 3 Порядку податковий розрахунок за ф. №1ДФ заповнюється, зокрема наступним чином:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету;
  • у графі 5 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку.

Тобто, юридична особа – емітент корпоративних прав виступає у якості податкового агента лише в частині відображення в податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «178» суми грошових коштів або майна, внесених фізичною особою до статутного фонду такої юридичної особи в обмін на корпоративні права. Відповідно податковий розрахунок за ф. №1ДФ заповнюється наступним чином:

  • у графі 3а відображається сума нарахованого доходу;
  • у графі 3 сума виплаченого доходу;
  • у графі 4а та графі 4 проставляються прочерки;
  • у графі 5 зазначається ознака доходу «178».

***

Читайте також: Фізособа-засновник вніс кошти до статутного капіталу? Цю суму слід відобразити в ф. №1ДФ за кодом «178»

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»