• Посилання скопійовано

Звіт про контрольовані операції та порядок його заповнення зміняться

ДФСУ оприлюднила проект змін до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції

Звіт про контрольовані операції та порядок його заповнення зміняться

Сьогодні, 13 березня, на офіційному сайті ДФСУ оприлюднено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції» (завантажити).

Завантажити проект змін>>

За допомогою цих змін Мінфін приводить форму звіту і Порядок у відповідність до чинних положень ПКУ. Нагадаємо, що ними передбачено розширення переліку господарських операцій, які визнаються контрольованими, а саме операції, які здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими з 01.01.2018 р. При цьому з 01.01.2019 р. визнаються контрольованими також і внутрішньогосподарські розрахунки між нерезидентом та його постійним представництвом. Про все це ми раніше писали тут.

 

Що зміниться у формі Звіту про контрольовані операції?

1. Таблицю «Загальні відомості про контрольовані операції» буде доповнено новим рядком.

2. Примітку «*» буде викладено в новій редакції: «*для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті».

3. Інформацію до додатка до звіту також пропонують викласти в новій редакції. Завантажити>>

 

Зміни до Порядку складання Звіту про контрольовані операції

1. Уточнено, що при заповненні основної частини Звіту "Загальні відомості про контрольовані операції", у разі здійснення господарських операцій (у тому числі внутрішньогосподарських розрахунків) між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні зазначається повне найменування нерезидента.

2. Схожі зміни торкнулися й порядка заповнення деяких граф та розділів Додатка до Звіту.

Зокрема, уточнено, що у розділі "Відомості про особу, яка бере участь у контрольованих операціях" у разі здійснення господарських операцій (у тому числі внутрішньогосподарських розрахунків) між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні зазначається повне найменування нерезидента.

У графі 2 у разі заповнення рядка «Код ознаки пов’язаності особи» разом з додатком надається інформація, яка заповнюється за встановленою формою (крім кодів 512 – 515 та 517 – 518), в інформації про пов’язаність осіб зазначається номер додатка, до якого вона надається.

У графах 7 та 8 у разі здійснення контрольованої операції без контракту (договору) зазначаються реквізити документа, на підставі якого проводилась контрольована операція.

У графах 14, 15 у разі здійснення господарських операцій (у тому числі внутрішньогосподарських розрахунків) між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні зазначається дата проведення відповідної господарської операції (внутрішньогосподарських розрахунків), зокрема дата отримання фінансування поточної діяльності постійного представництва.

У графі 16 проставляється ціна (тариф) за одиницю виміру предмета операції у валюті контракту (договору), зазначена у первинних документах, із точністю до другого знака після коми. Якщо предметом контрольованої операції є:

  • фінансові послуги із надання/отримання кредиту, депозиту, позики, зазначається відсоткова ставка такої фінансової послуги в річному обчисленні;
  • сплата роялті, франшизи тощо, ставка яких визначена у відсотках до відповідної бази нарахувань, зазначається відсоткова ставка відповідно до договору (контракту);
  • фінансування нерезидентом поточної діяльності його постійного представництва в Україні у грошовій формі, у графі проставляється «0».

У графі 17, якщо предметом контрольованої операції є фінансування нерезидентом поточної діяльності його постійного представництва в Україні у грошовій формі, зазначається сума фінансування у валюті операції.

3. Щодо заповнення інформації про пов’язаність осіб, то при розкритті інформації за кодами пов’язаності "502" та "511" (раніше було - 509) у графах "Розмір володіння корпоративними правами: всього/безпосередньо/опосередковано" проставляється цифрове значення розміру володіння корпоративними правами у відсотках із точністю до другого знака після коми. 

При розкритті інформації за кодом пов’язаності "510" або "516" (раніше - "508" або "513") у графі "платник/контрагент" проставляється знак "Х" у графі відповідної особи.

4. Додаток 1 "Підстави віднесення господарських операцій до контрольованих" до Порядку буде доповнено новим рядком за кодом 050 "Господарські операції (у тому числі внутрішньогосподарські розрахунки), що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом відповідно до підпункту «ґ» підпункту 39.2.1.1 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України".

5. Додаток 2 "Код ознаки пов’язаності особи" буде викладено в новій редакції (завантажити).

6. Додаток 4 "Коди типу предмета операції" також буде доповнено новим рядком за кодом 208 "Фінансування нерезидентом поточної діяльності його постійного представництва в Україні".      

7. Додаток 5 "Коди сторони операції" пропонують доповнити новими рядками за кодами 145 "Нерезидент" та 146 "Постійне представництво нерезидента в Україні".

 

Коли наберуть чинності ці зміни?

Поки що це лише проект. Але ним передбачено, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Наразі зауваження та пропозиції до проекту наказу можна надсилати на адреси розробника: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, Департамент методологічної та нормотворчої роботи, електронну – irina.balabanova@sfs.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»