• Посилання скопійовано

Нова декларація про доходи – у проекті від Мінфіну

Форму декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення приводять у відповідність до чинного законодавства

Нова декларація про доходи – у проекті від Мінфіну

21 березня 2019 року Мінфін на своєму веб-сайті оприлюднив для обговорення проект свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» (завантажити). Ним пропонується викласти у новій редакції  декларацію про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення.

Ознайомитися з ними можна тут:

Проект наказу розроблений з метою приведення нормативно-правового акта у відповідність до Законів №2497№2530 та №2628-VIII. Про усі ці зміни ми писали в нашій аналітиці.

Зокрема, у зв'язку зі збільшенням переліку витрат під час застосування права на податкову знижку та з урахуванням вимог п. 179.9  ПКУ проектом наказу передбачено виокремити порядок розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з ПДФО, у зв'язку із використанням права на податкову знижку, в окремий додаток Ф3.

Крім того, у формі податкової декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника «особа, яка заявляє право на податкову знижку». Це пов'язано з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації – до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Крім того, Законом № 2497 внесені зміни, зокрема, до:

  • пп. 164.2.2 ПКУ, яким передбачено, що суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору фізичними особами – платниками ЄП 4 групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, їх отримувач зобов'язаний включити суми таких доходів до річної податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори. Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації введено окремий рядок 10.2 для відображення вищенаведених доходів;
  • пп. 168.4.9 ПКУ, яким передбачено, що суми податку, нараховані податковим агентом з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису). Для реалізації цієї норми у формі податкової декларації введено окремі рядок 10.4.1 – для відображення вищенаведених доходів, а також рядок 17 – для відображення податку (військового збору) з таких доходів.

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»