• Посилання скопійовано

Зміни до оподаткування фізосіб-2019

Серед змін, внесених Законом №2628 до ПКУ, є й такі, що стосуються податку на доходи фізичних осіб. Хоч вони не надто істотні, але ознайомитися з ними все ж таки треба

Зміни до оподаткування фізосіб-2019

Стипендії

Звільняються з 2019 року від оподаткування ПДФО та військовим збором не тільки стипендії, які виплачуються з бюджету (див. табл. 1). До пп. 165.1.26 ПКУ внесено зміни: сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, не підлягає оподаткуванню, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому пп. 169.4.1 ПКУ1. У 2019 році2 цей поріг становитиме: 1921 грн х 1,4 = 2690 грн. У разі якщо сума стипендії є більшою, сума перевищення підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Таблиця 1

Що змінилося в оподаткуванні стипендій

Було Стало
Звільнено від оподаткування суму стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету.
У 2018 р. неоподатковувана сума становить 2470,00 грн
Звільнено від оподаткування суму стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону).
У 2019 р. неоподатковувана сума становить 2690,00 грн

 

Отже, у 2019 році всім навчальним закладам (а не лише бюджетним), які виплачують стипендії студентам, слід врахувати такі позитивні зміни (нагадаємо: стипендію (включаючи суму її індексації) відображають у формі №1ДФ за ознакою доходу «150»).

 

 

Страхові суми

Згідно з оновленим пп. 165.1.27 ПКУ3, з 2019 року звільняються від оподаткування сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана фізособою за договором страхування іншого, ніж довгострокове страхування життя (у т. ч. страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, не тільки від страховика-резидента, а й від страховика-нерезидента (див. табл. 2). Враховуючи такі зміни, пп. 170.11.1 ПКУ, який встановлює порядок оподаткування іноземних доходів, також зазнав змін. За загальним правилом доходи з іноземним походженням мають декларуватись у річній декларації про майновий стан. Проте за страховими виплатами від нерезидента, що будуть отримані у 2019 році, обов'язку подання декларації немає.

Таблиця 2

Що змінилося в оподаткуванні страхових виплат

Було Стало
Страхові виплати іноземного походження підлягали оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% Страхові виплати іноземного походження звільнено від оподаткування

 

1 Сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (пп. 169.4.1 ПКУ).

2 Законом України від 23.11.2018 р. №2629-VIII «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлено у 2019 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2019 року у розмірі 1921 грн.

3 Нагадаємо, що порядок застосування пп. 165.1.27 ПКУ визначається Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

 

 

Подарунки

Внесено зміни до порядку оподаткування подарунків. До змін, зокрема 2018 року, не підлягала оподаткуванню вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищувала 25% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

Підпункт 165.1.39 ПКУ викладено у новій редакції: з 2019 року вартість подарунка (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі, не оподатковується ПДФО (див. табл. 3).

Таблиця 3

Що змінилося в оподаткуванні подарунків

Було Стало
За позицією податківців, якщо вартість подарунка перевищувала граничну межу, оподаткуванню підлягала вся сума подарунка Щомісяця фізособа може отримувати подарунки вартістю: (4173 х 25%) = 1043,25 грн, які не оподатковуватимуться ПДФО та військовим збором. Якщо вартість подарунка є більшою, то оподаткуванню підлягає лише різниця!

 

 

Податкова знижка

Змінено умови щодо права на отримання податкової знижки за наслідками звітного податкового року згідно зі ст. 166 ПКУ. Нагадаємо що з жовтня 2018 р. почав діяти Закон України від 06.09.2018 р. №2530-VIII, який доповнив ст. 166 ПКУ новим підпунктом 166.3.9. Серед переліку витрат з'явилася податкова знижка на суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи. Тепер до пп. 166.3.9 ПКУ внесено зміну, згідно з якою право на знижку фізособа із зазначеним статусом має лише за умови, що така особа та/або члени її сім'ї першого ступеня споріднення:

– не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

– не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Iз цієї норми вилучено членів другого ступеня споріднення1, що спрощує внутрішньо переміщеним особам відшкодування ПДФО з бюджету (див. табл. 4).

Таблиця 4

Що змінилося в умовах отримання податкової знижки

Було Стало
Платник податку мав право скористатися податковою знижкою лише за умови, що він та/або члени його сім'ї першого та другого ступенів споріднення відповідають вимогам пп. 166.3.9 ПКУ Платник податку має право скористатися податковою знижкою лише за умови, що він та/або члени його сім'ї першого ступеня споріднення відповідають вимогам пп. 166.3.9 ПКУ

 

Тому якщо рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька або онуки фізособи мають у власності житлову нерухомість, розташовану поза межами тимчасово окупованої території України, фізособа-переселенець не втрачає права на податкову знижку.

Нагадаємо: розмір такої знижки не може перевищувати (з розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. Гранична межа у 2019 році – 125190,00 грн.

Проте пам'ятайте, що згідно з пп. 166.2.1 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

 

Це корисно знати!

У 2019 році базовий розмір податкової соціальної пільги становитиме: 1921 грн х 50% = 960,50 грн.

Поріг доходу у вигляді заробітної плати, до якого застосовується податкова соціальна пільга, у 2019 році становитиме: 1921 грн х 1,4 = 2690 грн.

У разі якщо заробітна плата більша ніж 2690 грн і немає інших пільг, встановлених Кодексом, податкова соціальна пільга не застосовується.

 

Iнвестиційний прибуток

Внесено зміни до оподаткування інвестиційного прибутку, а саме інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов'язаннями НБУ та з державними цінними паперами (додатково див. пп. 165.1.52 ПКУ) підлягає оподаткуванню податковим агентом, який здійснює операції з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, включаючи банк (зміни до пп. 170.2.9 ПКУ). Ставка ПДФО 18%2.

1 Ступінь споріднення фізосіб визначається відповідно до пп.14.1.263 ПКУ.

2 Податковий агент з метою визначення об'єкта оподаткування під час виплати платнику податку доходу за придбані у нього інвестиційні активи враховує документально підтверджені витрати такого платника на придбання цих активів (абз. 2 пп. 170.2.2 ПКУ).

Пам'ятайте: оподаткування цих доходів не звільняє фізособу від подання річної декларації.

 

 

Оподаткування нерухомості

Внесено уточнення до п. 172.3 ПКУ щодо порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку нерухомості під час оподаткування доходу від продажу (обміну) об'єкта нерухомості. Зокрема, уточнюється, що авторизований електронний майданчик має можливість використовувати інформацію та документи, які були розміщені на одному авторизованому електронному майданчику, з будь-якого іншого вже авторизованого електронного майданчика. Ці зміни стосуються суб'єктів оціночної діяльності, нотаріусів, які посвідчують правочини.

Тепер порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються), визначається Фондом державного майна України: такі зміни внесено до п. 172.11 ПКУ.

 

 

Звільнення від оподаткування військовим збором

Зазнав змін і пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, який встановлює порядок оподаткування військовим збором. З 2019 року дохід за здані (продані) вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД), брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД) залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД) та брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ, не оподатковуються не тільки ПДФО, а й військовим збором.

***

Читайте також:

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»