• Посилання скопійовано

Не подали звіт про управління до ДФС: чи буде штраф?

Податківці розповіли, чи варто очікувати на штрафи у випадку неподання звіту про управління разом з фінзвітністю та декларацією з податку на прибуток

Не подали звіт про управління до ДФС: чи буде штраф?

Нагадаємо, що звіт про управління – це документ, в якому компанія розповідає про свої поточні справи та плани на майбутнє.

Звіт цей повинен містити як фінансову, так і нефінансову інформацію, яка описує, в якому стані знаходиться компанія та розкриває ризики для її діяльності. Про те, хто з підприємств має складати звіт про управління ми писали тут, а методичні рекомендації з його складання від Мінфіну ми наводили у цій новині.

У свіжій ІПК від 05.04.2019 р. №1451/ІПК/26-15-12-03-11 податківці розповіли про відповідальність платника податку, якщо звіт про управління не буде оприлюднено. У своєму роз’ясненні ДФС ґрунтувалась на тому, чи є такий звіт складовою фінансової звітності і відповідно декларації з податку на прибуток.

Пунктом 1 розд. II НП(С)БО 1 встановлено, що фінансова звітність складається з:

Отже, звіт про управління не є складовою фінансової звітності (раніше податківці також на це вказували). Але складати його мають будь-які юрособи. Більш того, якщо підприємство зобов’язане оприлюднювати свою фінансову звітність, то разом оприлюднюється і звіт про управління.

Не слід забувати і про те, що для платників податку на прибуток фінзвітність є додатком та невід'ємною частиною  декларації з податку на прибуток. В ній передбачено відображення наступних форм фінансової звітності, як додатка «ФЗ»:

  • Баланс (звіт про фінансовий стан);
  • Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід);
  • Звіт про рух грошових коштів;
  • Звіт про власний капітал;
  • Примітки до річної фінансової звітності;
  • Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (Баланс, Звіт про фінансові результати);
  • Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (Баланс, Звіт про фінансові результати).

Підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка «+» у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності».

Враховуючи те, що звіт про управління не є складовою фінансової звітності (хоч і повинен бути оприлюднений разом з її поданням), то обов'язку подання звіту до контролюючих органів разом з декларацією законодавством не визначено. Про це податківці наголошували і раніше, зокрема, тут.

Тож, не дивно, що податківці у коментованій консультації зазначають, що штрафні санкції за неподання звіту про управління нормами ПКУ не передбачено.

***

Читайте також: Звіти про управління та про платежі не є складовою фінзвітності: офіційна позиція ДФС

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»