• Посилання скопійовано

ТОП-10 помилок при заповненні звіту про контрольовані операції

У разі заповнення рядка «Код ознаки пов’язаності особи» (крім кодів 512 – 515 та 517 – 518) необхідно заповнити Додаток «Інформація про пов'язаність осіб»

ТОП-10 помилок при заповненні звіту про контрольовані операції

Офіс великих платників податків ДПС нагадує, що залишились лічені дні до фінального терміну подання Звітів про контрольовані операції за 2018 рік, який спливає 30 вересня. Після чого підрозділами трансфертного ціноутворення по всій країні буде проведено масштабну аналітичну роботу щодо повноти, правильності та відповідності поданих звітів реальним обставинам та законодавству.

Окрім того, що до форми та порядку складання Звіту про контрольовані операції були внесені зміни наказом Мінфіну від 10.06.2019 р. №242  «Про затвердження Звіту до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції (далі – Порядок) які набули чинності 09.08.2019, з деталями наказу можна ознайомитись на сайті Офісу ВПП перейшовши за посиланням https://officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/392413.html, хочеться звернути увагу на найбільш розповсюджені технічні помилки платників податків, які допускаються при реєстрації контрольованих операцій у «Відомостях про особу, яка бере участь у контрольованих операціях»:

1. Рядок «Повне найменування особи» повинен співпадати з зазначеним у контракті (угоді), з даними вантажно митних декларацій (далі – ВМД), податкових накладних, додатком ПН до рядку 23 декларації з Податку на прибуток.

2. Рядок «Код країни», в якій зареєстрований нерезидент, повинен відповідати класифікації країн світу, затвердженої наказом Державної служби статистики України від 30.12.2013 р. №426 «Про затвердження Статистичної класифікації країн світу» (із змінами).

3. У разі заповнення рядка «Код ознаки пов’язаності особи» (крім кодів 512 – 515 та 517 – 518) необхідно заповнити Додаток «Інформація про пов'язаність осіб».

4. Графа 3 «Код типу предмета операції» повинна відображати код типу предмету операції.

Додаток 4 до Порядку встановлює виключний перелік кодів типу предмета операції, а саме: товар код 201, нематеріальні активи код 202, цінні папери код 203, послуга код 204, банківська послуга код 205, фінансова послуга (крім банківських послуг) код 206, робота код 207, фінансування нерезидентом поточної діяльності його постійного представництва в Україні код 208.

Так, поширеними є помилки, коли до коду 204 – послуги відносять операції зі сплати роялті, що повинні відображатись за кодом 202 – нематеріальні активи, або коли, кредити та гарантії, які повинні відображатися за кодами 205 – банківська послуга  (у разі надання банком) та 206 – фінансова послуга, крім банківських послуг (у разі надання фінансовими установами, підприємствами), помилково відображається платниками за кодом операції 204 – послуги.

5. У разі коли графа 3 «Код типу предмета операції» має код 204 – послуга, графа 6 «Код послуги згідно з Класифікацією зовнішньо-економічних послуг» повинна бути обов’язково заповнена за сферою діяльності (ІТ послуги, кредити, послуги ремонту, транспортні послуги, послуги з будівництва тощо).

Згідно з п. 11 Розділу IV вищезгаданого Порядку зазначено, що коди послуг, вказуються відповідно до Класифікації зовнішньо-економічних послуг ( далі – КЗЕП), затверджених наказом Державної служби статистики України від 27.02.2013 р. №69, тільки у разі здійснення зовнішньої торгівлі послугами.

6. У разі коли значення графи 3 «Код типу предмета операції» має код 201 – товар, графа 5 підлягає обов’язковому заповненню відповідно до української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД).

7. Поширеною помилкою є відображення в графі 9 «Код сторони операції» не сторону нерезидента, а «самого себе».

Так, прикладом правильного заповнення коду сторони операції для контрольованих операцій з купівлі–продажу, де українська компанія експортує товар графа 9 має код 118 – покупець, а коли українська компанія імпортує, то навпаки, код 117 – продавець.

8. Для фінансових операцій та нематеріальних активів (кредит, роялті) повинна відображатись ставка у відсотках у графі 16 «Ціна (тариф) за одиницю виміру (без ПДВ) (у валюті контракту/договору)».

9. Підсумок графи 20 «Загальна вартість операції (за вирахуванням непрямих податків) (грн)» додатку до звіту про контрольовані операції повинен відповідати значенню графи 4 «Загальна сума контрольованих операцій з контрагентом» звіту про контрольовані операції.

10. Коректне заповнення даних у графі 25 «Сторона, що досліджується».

При виборі платником таких методів трансфертного ціноутворення як: метод ціни перепродажу (302), метод «витрати плюс» (303), метод чистого прибутку (304), у разі обрання платником стороною, що тестується «самого себе» вказується «1», а коли тестується нерезидент зазначається «0». При цьому показник рентабельності, який міститься у графі 23 «Цифрове значення показника рентабельності контрольованих операцій», вказується показник рентабельності сторони, що тестується.

Так, наприклад, якщо Ви тестуєте «самого себе», то вказуєте «свій» показник рентабельності у контрольованій операції, а якщо стороною, що тестується є нерезидент, то вказуються його показники рентабельності у контрольованій  операції.

Допущення платниками саме цих технічних помилок призводить до не проходження поданим Звітом про контрольовані операції логічного контролю, що в свою чергу, може  спровокувати надмірну увагу з боку податкової, а також призвести до не своєчасної реєстрації звіту.

Тому, уникайте штрафів – здавайте Звіти про контрольовані операції вчасно, чесно та без помилок.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»