• Посилання скопійовано

Змінено Порядок обміну е-документами з ДПС

Згідно з Законом «Про електронні довірчі послуги» підписувати звітність треба не просто ЕЦП, а кваліфікованим електронним підписом. Наразі Мінфіном вносяться зміни до порядку обміну електронними документами з контролюючими органами для приведення його у відповідність до цього Закону

Змінено Порядок обміну е-документами з ДПС

Мінфін наказом від 22.10.2019 р. №444 (зареєстрований в Мін'юсті 03.12.2019 р. за №1202/34173) вніс зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Ним термін «електронний цифровий підпис (печатка)» замінюється на «кваліфікований електронний підпис (печатка)».

 

Що це таке?

Кваліфікована електронна печатка – це удосконалена електронна печатка, яка створюється з використанням засобу кваліфікованої електронної печатки і базується на кваліфікованому сертифікаті електронної печатки.

Кваліфікований електронний підпис – удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Зверніть увагу! Недержавним суб’єктам господарювання зберігати кваліфікований ЕП можна і не на токені (ми про це писали тут).

Але при створенні електронного документу суб’єкти господарювання повинні будуть застосовувати саме кваліфікований ЕП. Не стосується така вимога лише звичайних фізосіб.

 

Чи можна далі підписувати звітність діючими ЕЦП?

Так, така можливість передбачена п. 5 розділу VII. Видані ЕЦП та посилені сертифікати відкритого ключа, що були видані до 07.11.2018 р. (набрання чинності Закону №2155) використовуються як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим Законом (тобто не пізніше ніж 07.11.2020 р.).

Нагадаємо, що про кваліфікований електронний підпис та місце його зберігання ми писали тут.

 

Коли наберуть чинності зміни?

Як зазначено у тексті Наказу №444, він набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в Офіційному віснику від 17.12.2019 №97. Тож з 17 грудня діє оновлений порядок обміну інформації з ДПС.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»