• Посилання скопійовано

Працівники знаходяться у відпустці без збереження зарплати: чи подавати звіти з ЄСВ та ф. №1ДФ

Якщо у суб’єкта господарювання є наймані особи, то подання Звіту з ЄСВ є обов’язковим незалежно від факту нарахування зарплати

Працівники знаходяться у відпустці без збереження зарплати: чи подавати звіти з ЄСВ та ф. №1ДФ

ДПС в Івано-Франківській області інформують, що якщо найманий працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати протягом повного календарного місяця роботодавцю необхідно подати до податкових органів Додаток 4 Звіту ЄСВ.

Згідно з п. 11 розділу II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435, якщо юридичні особи або фізичні особи – підприємці не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, Звіт за найманих працівників до податкових органів (Додаток 4) ними не подається.

Звертаємо увагу, що при використанні праці фізичних осіб Додаток 4 подається на загальних підставах. Якщо у суб’єкта господарювання є наймані особи, то подання Додатка 4 Звіту ЄСВ є обов’язковим незалежно від факту нарахування заробітної плати.

 

При використанні праці фізичних осіб Додаток 4 подається на загальних підставах. Якщо у суб’єкта господарювання є наймані особи, то подання Додатка 4 Звіту ЄСВ є обов’язковим незалежно від факту нарахування заробітної плати.

 

Також звертаємо увагу, що відповідно до пп. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Однак, такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Відповідно в графі «Працювало за трудовими договорами» податкового розрахунку за ф. №1ДФ проставляється кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами), окрім тих які знаходяться у відпустках по вагітності та пологам, по догляду за дітьми, у відпустці без збереження зарплати, тощо, незалежно від того, нараховувався їм дохід чи ні.

Щодо сплати ЄСВ, ПДФО та військового збору, то їх сплачувати не потрібно якщо за місяць найманому працівнику не нараховувались виплати зарплатного характеру (зарплата, відпускні, лікарняні тощо). У разі якщо найманій особі за відповідний місяць нараховувались певні суми зарплатних виплат, то відповідні податки і збори доведеться нарахувати й сплатити згідно чинного законодавства.

Важливо знати, що саме по собі перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати не гарантує працівникам збереження на цей час страхового стажу. За працівниками зберігається лише їх робоче місце. А от щодо страхового стажу, то не втратять його лише ті працівники, за яких у розрахунку на місяць буде сплачено не менше, ніж мінімальний страховий внесок з ЄСВ – 1039,06 грн (4723 грн х 22%).

 

Від редакції: Заповнення Звіту з ЄСВ, якщо працівник цілий місяць перебував у відпустці без збереження зарплати

Таблиця 5 не заповнюється на такого працівника, оскільки це не передбачено Порядком №435.

Таблиця 6. Графи 5-11 та 22-25 таблиці 6 заповнюються у загальному порядку, крім графи 10 (в ній слід проставити прочерк).

А от всі інші графи слід заповнити таким чином:

  • у графі 14 – дні відпустки без збереження зарплати;
  • у графі 15 – дні перебування у трудових відносинах;
  • графи 17 – 21 щодо нарахованого доходу та ЄСВ – слід проставити нулі. 

У реквізиті 15 заголовної частини звіту з ЄСВ у середньооблікову кількість працівник у відпустці без збереження зарплати враховується, а от у кількості застрахованих осіб, яким нараховано зарплату – ні. На таблицю 1 дані такого працівника не впливають, оскільки в нього не має доходу.

***

Читайте також: Відпустки та простої через карантин: як показати у звіті з ЄСВ та у формі №1ДФ

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»