• Посилання скопійовано

Звіт №2ТП-водгосп будемо подавати в електронній формі

Міндовкілля підкоригувало Звіт про використання води (ф. №2ТП-водгосп (річна)) та внесло зміни до Порядку ведення державного обліку водокористування

Звіт №2ТП-водгосп будемо подавати в електронній формі

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України наказом від 18.12.2020 р. №375 (зареєстровано в Мін'юсті 17.02.2021 р. за №202/35824):

1. Вніс зміни до Порядку ведення державного обліку водокористування, затвердженого наказом Мінекології від 16.03.2015 року №78.

Передбачено, що державний облік водокористування здійснюватиметься шляхом подання водокористувачами звітів про використання води за формою звітності №2ТП-водгосп (річна) в електронній формі через "Портал Дія" або Портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України.

При цьому копії електронних Звітів з відміткою про одержання подаватимуться платниками рентної плати за спеціальне використання води разом з деклараціями з рентної плати до територіальних органів ДПС.

Водокористувачі, що мають у своєму складі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, що не звітують самостійно, повинні будуть подавати Звіти за них.

Також у Порядку прописали особливості заповнення окремих граф Звіту.

2. Підкоригував форму звітності №2ТП-водгосп (річна) "Звіт про використання води". Зміни незначні:

  • абревіатури "ДФС" замінено на "ДПС"; "(П. І. Б.)" на "(Власне ім'я ПРІЗВИЩЕ)";
  • абревіатуру та слова "М. П. (за наявності)" виключено.

3. Затвердив Порядок функціонування модуля "Подання звіту про використання води в електронній формі" Порталу електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України.

Модуль призначений для прийому Звітів організаціями, що належать до сфери управління Держводагентства, в електронній формі шляхом забезпечення:

  • можливості подання водокористувачем Звіту в електронній формі;
  • прийому, аналізу достовірності даних, опрацювання та розгляду відповідальною особою Звіту в електронній формі;
  • надання водокористувачу інформації про статус обробки Звіту (прийняття до розгляду, аналізу достовірності даних та прийняті рішення за результатами розгляду);
  • захисту інформації, що обробляється у Модулі, відповідно до вимог законодавства;
  • підтвердження достовірності документів в електронній формі, що були внесені до Модуля, та електронної ідентифікації водокористувача.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім абзаців другого - четвертого, восьмого - одинадцятого пункту 1 Змін до Порядку ведення державного обліку водокористування, затверджених цим наказом, які наберуть чинності з 1 січня 2022 року. Станом на 01.03.2021 р. наказ не опублікований.

Тобто саме з 2022 року держоблік водокористування будуть проводити шляхом подання водокористувачами звітів про використання води за формою звітності № 2ТП-водгосп (річна) в електронній формі. Ці звіти можна буде подати  через Єдиний державний веб-портал електронних послуг "Портал Дія" або Портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»