• Посилання скопійовано

Нова форма Звіту про контрольовані операції діє з 19 березня

Мінфін затвердив нову форму Звіту про контрольовані операції та Порядок його складання. Їх приводять у відповідність до Закону №466

Нова форма Звіту про контрольовані операції діє з 19 березня

Мінфін наказом від 31.12.2020 р. №841 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 09.03.2021 р. за №302/359244) виклав у новій редакції:

  • Звіт про контрольовані операції,
  • Порядок складання Звіту про контрольовані операції.

 Їх приводять у відповідність до Закону №466, який вніс зміни до ПКУ щодо:

  • визначення терміну «пов’язані особи» (для цілей трансфертного ціноутворення), яким, зокрема, збільшено поріг пов`язаності з 20% до 25% та запроваджено нову категорію пов`язаних осіб – «утворення без статусу юридичної особи»;
  • особливостей застосування методів трансфертного ціноутворення для контрольованих операцій з сировинними товарами та використання переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін для таких товарів;
  • зазначення платниками податків використаних джерел інформації з метою забезпечення виконання вимог щодо обґрунтування в документації з трансфертного ціноутворення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки»;
  • використання під час здійснення перевірок з питань дотримання принципу «витягнутої руки» тих самих джерел інформації, що їх використовував платник податків.

 

Коли звітувати за оновленою формою?

Наказ №841 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ опубліковано в "Офіційному віснику" № 21 від 19.03.2021 р. Відповідно з 19 березня діє форма повідомлення.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тобто за правилами ПКУ вперше за оновленою формою звітувати з ТЦУ потрібно буде звітувати за 2021 рік до 1 жовтня 2022 року. Але, яким є бачення податківців з цього питання, наразі невідомо.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»