• Посилання скопійовано

Увага! До 7 лютого (включно) підприємства мають відзвітувати про борги зі зарплати

Держстат оновив форму №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Вперше подавати її маємо зі звіту за січень 2022 року (граничний термін - 7 лютого)

Увага! До 7 лютого (включно) підприємства мають відзвітувати про борги зі зарплати

Нагадаємо, що Держстат наказом від 25.06.2021 р. №136 затвердив нову форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Про це ми повідомляли тут.

Вперше подавати її маємо зі звіту за січень 2022 року. 

Завантажити бланк форми №3-борг>>>

 

Хто і куди має подавати цей звіт?

Звіт про заборгованість з оплати праці подають юридичні особи територіальному органу Держстату.

За роз'ясненням Держстату 2021 року (нового поки немає), перелік респондентів ДСС СВЗП за ф.№3-борг (місячна) здійснюється на державному рівні, раз на рік, на основі інформації Реєстру Статистичних Одиниць (у частині Статистичного Реєстру Підприємств) та включає одиниці, які є активними станом на 01 листопада року, що передує звітному року. 

Тобто у 2022 році будуть подавати цей звіт, тільки ті роботодавці, які перелічені в цьому переліку. 

Але у загальному доступі самого реєстру не має. Проте є сервіс, завдяки якому можна переглянути за своїм кодом ЄДРПОУ, які звіти слід подавати. Дивіться його за посиланням:

Пошук звiтів вашого підприємства на сайті Держстату >>

У Розділі 1 форми №3-борг міститься рядок «На підприємстві (установі, організації) відсутня заборгованість з виплати заробітної плати та з виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (якщо у графі 1 є позначка "V", то звіт далі не заповнюється)».

Зауважимо, що подати звіт можна в електронній формі. Його внесено до Переліку форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році.

 

Термін подання

Як зазначено у самій формі Звіту, граничний термін його подання - не пізніше 7-го числа кожного місяця.

Отже, понеділок, 7 лютого є граничним терміном подання звіту. Така дата зазначена й у Календарі подання статзвітності на 2022 рік.

Далі граничні терміни подання цього звіту протягом 2022 року такі: 9 березня, 7 квітня, 10 травня, 7 червня, 7 липня, 8 серпня, 7 вересня, 7 жовтня, 7 листопада, 7 грудня.

 

Як заповнювати форму №3-борг?

Звіт складається із двох розділів:

  • Розділ 1. Інформація про відсутність заборгованості з оплати праці;
  • Розділ 2. Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (установі, організації).

Також форма № 3-борг містить пояснення щодо основної причини відхилення суми заборгованості за розрахунками з оплати праці більше чи менше 25% порівняно з попереднім періодом.

Показники форми включають дані щодо юридичних осіб про суми невиплачених нарахувань з оплати праці, кількість працівників, яким заборгували ці виплати, про суми невиплаченої допомоги з тимчасової втрати працездатності. 

Показники ґрунтуються на даних первинної облікової документації, документів бухгалтерського обліку (особові рахунки працівників, Головна книга, Касова книга) та фінансової звітності, передбачених нормами чинного законодавства.

Не є заборгованістю з виплати заробітної плати не виплачені до кінця місяця суми по розрахунках з оплати праці та суми невиплаченої допомоги з тимчасової втрати працездатності, якщо строк здійснення таких розрахунків на підприємстві встановлено у тому самому місяці, за який проведені нарахування.

Невиплачена сума нарахованої заробітної плати працівникам упродовж наступного місяця після встановленої на підприємстві дати її виплати є заборгованістю з виплати заробітної плати, інформація щодо якої міститься у показниках форми № 3-борг. 

Як правильно заповнити цей звіт - читайте у роз'ясненні Держстату від 21.07.2021 р. (завантажити).

 

Яка відповідальність за неподання звіту?

Наразі законодавством передбачено тільки адмінвідповідальність за неподання звітів до Держстату. На період карантину від цього виду відповідальності СГ не звільняли.

Відповідальність за неподання звітів до Держстату або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою чи зі запізненням передбачена ст. 186-3 КпАП. 

Перше порушення протягом року коштуватиме посадовим особам підприємств від 10 до 15 н.м.д.г. (від 170 до 255 грн), а повторне – від 15 до 25 н.м.д.г. (від 255 до 425 грн). 

Право накладати зазначені штрафні санкції надано органам державної статистики (ст. 244-3 КУпАП). Від їх імені це право реалізують керівник Державної служби статистики України, його заступники, а також інші уповноважені керівником посадові особи цього органу.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»