• Посилання скопійовано

Звіт неприбуткових організацій – 2022: нюанси складання

Хто подає Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткових організацій за 2021 рік? Чи мають це робити профспілки та ті неприбутківці, які не вели діяльності у 2021 році? Що відображати в Звіті та як виправляти помилки?

Звіт неприбуткових організацій – 2022: нюанси складання

За якою формою звітувати?

Форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затверджена наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553 (у редакції наказу Мінфіну від 28.04.2017 р. №469). 

Тобто, вона залишається такою ж самою, як і у минулому році.

 

Граничний строк подання Звіту

Цей Звіт є річним і має статус податкової декларації. Отже, на нього поширюються строки, встановлені пп. 49.18.3 ПКУ – він подається  протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

У 2022 році останній день подання цього Звіту – 1 березня!

 

Неприбуткова організація не вела діяльності: чи подавати Звіт?

Так, подавати. Адже фінансову звітність складають усі юрособи, навіть ті, які не отримували ані доходів, ані мали витрат протягом звітного періоду. А така фінзвітність є невідємною частиною – додатком до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткових організацій. 

Відповідне розяснення податківців ми наводили тут.

 

Як складати Звіт?

Інструкції зі складання цього Звіту не затверджено, отже, неприбутковим організаціям доводиться покладатися на роз’яснення податківців та на зміст рядків форми Звіту. Втім, великих складнощів ця форма не викликає, якщо пам’ятати про особливості ведення неприбутковими організаціями обліку доходів та витрат.

Класично Звіт має три форми: звітну, звітну нову та уточнюючу. На початку Звіту зазначається рік, за який він подається. Але є і місячна форма – про випадок, коли вона застосовується, розповімо нижче. 

Складається Звіт із трьох частин; при цьому перші дві понумеровано (частина І і частина ІІ), а третя має назву «Виправлення помилок». 

Передбачає цей Звіт і подання додатків, про що свідчить рядок наприкінці форми: це додатки ГД, ВП та ФЗ. При цьому додаток ФЗ, тобто, фінзвітність, додають до Звіту усі неприбутківці. А от додаток ГД, тобто, гуманітарна допомога, подають лише ті, хто здійснюють операції з гуманітарною допомогою. Відповідно, і додаток ВП, тобто, виправлення помилок, потрібен лише тим, хто у поточному Звіті виправляє помилки минулих звітних періодів. 

Отже, Звіт передбачає заповнення лише тих показників, які відображають особливості діяльності неприбуткової організації залежно від закону, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

 

Частина І

Частину І Звіту заповнюють всі неприбуткові організації незалежно від того, дотримались вони вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, чи ні.

У рядках 1.1-1.11 частини І Звіту відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1-2.6 Звіту – суми видатків (витрат).

При цьому формування доходів та видатків, що відображаються у Звіті, здійснюється за правилами бухгалтерського обліку, тобто у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів.

Зокрема, у рядку 1.6 Звіту відображається загальна сума отриманої неприбутковою організацією безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, у тому числі:

  • у рядку 1.6.1 – благодійна допомога;
  • у рядку 1.6.2 ГД – гуманітарна допомога, яка дорівнює сумарному значенню графи 9 розд. ІІ додатка ГД до Звіту;
  • у рядку 1.6.3 – суми коштів або вартість товарів, робіт, послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) неприбутковій організації згідно з абзацом другим п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

При цьому у рядку 1.6 Звіту (та відповідно у рядках 1.6.1, 1.6.2 ГД та 1.6.3) відображається вартість фактично отриманих неприбутковою організацією безоплатних надходжень активів (кошів, майна), товарів (робіт, послуг), у т.ч. надходжень на розрахунковий рахунок (або/та в касу) у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань.

Аналогічно відображаються видатки неприбуткової організації щодо використаних безоплатних надходжень або надходжень у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань (рядок 2.4 та рядки 2.4.1, 2.4.2 ГД, 2.4.3 Звіту відповідно). При цьому до рядка 2.4.2 ГД Звіту переноситься сумарне значення графи 8 розд. ІІІ додатка ГД до Звіту.

Відповідно у рядку 2.6 (та рядках 2.6.1, 2.6.2 ГД і 2.6.3) відображається вартість фактично переданих безоплатно (використаних) активів (кошів, майна), товарів (робіт, послуг), сум безповоротної фінансової допомоги, благодійної допомоги чи добровільних пожертвувань, у т.ч. перерахованих з розрахункового рахунку (або/та виданих з каси).

Додаток ГД до Звіту подається неприбутковими організаціями в обов’язковому порядку при здійсненні операцій з гуманітарною допомогою.

 

Частина ІІ

Частина ІІ Звіту передбачена для розрахунку податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств та заповнюється лише неприбутковими організаціями, які не дотримались вимог, визначених п. 133.4 ПКУ.

Такі неприбуткові організації у рядках 2 та 3 заголовної частини Звіту проставляють відмітку про такий особливий звітний (податковий) період «Місяць», який зазначається при поданні Звіту за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

Нагадаємо, що пп. 133.4.3 ПКУ визначено: у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, а для релігійної організації – вимог, визначених абзацом 2 пп. 133.4.1 і пп 133.4.2 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується виходячи із суми операції (операцій) нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

Тобто, ось саме такі порушники і подають Звіт із заповненням частини ІІ. Та, зверніть увагу, у такого Звіту – власні строки подання! Тобто, якщо ви протягом року порушили умови цільового використання коштів, встановлені для неприбутківців, відзвітувати про це треба, не чекаючи закінчення звітного року!  Навіть, якщо таке порушення відбулося у грудні 2021 року, подати Звіт із визначеною сумою податку на прибуток треба було до 20 січня 2022 року. 

У рядку 5 Звіту відображається розрахунок об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств та дорівнює сумі рядків 3 та 4 Звіту.

Об’єкт оподаткування розраховується із суми операції (операцій) нецільового використання активів (рядок 3) та/або суми доходу (прибутку) або її частини, що була розподілена серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб (рядок 4).

Водночас сума операції (операцій) нецільового використання активів складається із суми рядка 3.1 ГД «гуманітарна допомога» (дорівнює рядку «Усього» графи 7 розд. IV додатка ГД) та рядка 3.2 «вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), які використані на цілі інші, ніж фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій».

А далі, якщо порушення сталося протягом року, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділу ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.

 

Виправлення помилок

У разі якщо неприбутковою організацією виявлено помилку у раніше поданому за 2021 рік Звіті, така організація має право подати:

  • Звіт з позначкою «звітний новий» – у разі подання такого Звіту до 1 березня 2022 року (включно);
  • Звіт з позначкою «уточнюючий» – у разі його подання після 1 березня 2022 року.

Внесення змін до поданого Звіту здійснюється у порядку, визначеному ст. 50 ПКУ для внесення змін до податкової звітності.

Пунктом 50.1 ПКУ встановлено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Звіт з позначками «звітний новий» та «уточнюючий» повинен містити повну інформацію про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за звітний (податковий) період.

Передбачає п. 50.1 ПКУ й інший шлях виправлення помилок минулого звітного періоду у податковій звітності – це можна зробити у поточному Звіті, шляхом заповнення додатку ВП. Або навіть у звітному новому Звіті – який додасть такі коригування за минулий звітний період до поточного Звіту. 

Зверніть увагу! При самостійному виправленні помилок, допущених у частині І Звіту, в уточнюючому Звіті та у додатку ВП, який подається у складі Звіту (звітного або звітного нового) зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень без заповнення частини «Виправлення помилок» Звіту та таблиці 2 «Результати виправлення помилок» додатка ВП, оскільки у частині І Звіту відображаються доходи та видатки (витрати) неприбуткової організації, які не призводять до визначення податкового зобов’язання.

А коли ж тоді заповнювати цю третю частину Звіту? 

Вона передбачена для випадку, якщо неприбуткова організація виявила, що було порушення умов п. 133.4 ПКУ, про які у Звіті не було зазначено. Тобто, у Звіті треба було зазначили податок на прибуток до сплати, а цього не зробили. 

У разі порушення вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, неприбуткова організація зобов’язана подати Звіт у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду (20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця). Звіт складається за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулось пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

У Звіті зазначається сума самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, яка розраховується за ставкою 18 відс. від суми коштів, витрачених не за цільовим призначенням, та/або суми доходу (прибутку) або її частини, що були розподілені серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб, та відображається у рядку 06 частини II Звіту.

Але не забувайте! В разі допущення зазначених порушень неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій і стає платником податку на прибуток на загальних підставах з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

Якщо здійснюється виправлення помилок, допущених при заповненні частини ІІ Звіту, то у частині ІІ уточнюючого Звіту зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень, а у рядках 07 – 10 частини «Виправлення помилок» Звіту – суми уточнень податкових зобов’язань та суми нарахованого штрафу та пені, які розраховуються шляхом порівняння показників уточнюючого Звіту та Звіту, який уточнюється. Зокрема, у рядку 07 зазначається збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду. У разі виправлення помилок шляхом подання уточнюючого Звіту додаток ВП не заповнюється.

Якщо виправлення помилок, допущених при заповненні частини ІІ Звіту, здійснюється у звітному (звітному новому) Звіті за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП відображаються правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками Звіту, що уточнюється, визначається сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток, сума пені та штрафу (рядки 07 – 09 таблиці 2 «Результати виправлення помилок» додатка ВП). Сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу з додатка ВП переноситься до частини «Виправлення помилок» (рядки 07 – 09) Звіту.

Водночас у разі необхідності уточнення показників, які відображаються у частині I Звіту, неприбутковою організацією також може бути поданий Звіт з позначкою «звітний новий», навіть якщо це не призводить до визначення податкових зобов’язань.

Однак, у разі якщо неприбутковою організацією помилково було нараховано та сплачено податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств, то у рядку 06 Звіту проставляється «нуль». Порівнюючи рядок 06 з відповідним рядком Звіту, який уточнюється, у рядку 07 Звіту визначається сума зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств.

 

І ще!

На підставі п. 46.4 ПКУ неприбуткова організація може подати доповнення до Звіту з поясненням заповнення показників частини ІІ Звіту, яке може бути складене за довільною формою та буде використане контролюючим органом при аналізі показників такого Звіту.

Про наявність та зміст такого доповнення неприбуткова організація зазначає наприкінці Звіту у окремому рядку. 

 

Чи подавати профспілкам звіт про використання доходів та витрат за 2021 рік?

Професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок – неприбуткові організації, не звільняються від звітування за результатами 2021 року. Вони зобов’язані подати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Це передбачено змінами, внесеними Законом України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Зокрема у п. 46.2 ПКУ, вилучено положення щодо подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річної фінансової звітності професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок тільки у разі порушень п. 133.4 ПКУ.

***

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»