• Посилання скопійовано

ДПС навела результати звітування з ТЦУ за 2021 рік

Податківці навели результати кампанії декларування контрольованих операцій за 2021 рік. За результатами 2021 звітного року надійшло 2318 звітів про контрольовані операції

ДПС навела результати звітування з ТЦУ за 2021 рік

До Державної податкової служби України за результатами 2021 звітного року надійшло 2 318 звітів про контрольовані операції (далі – КО), що приблизно дорівнює минулорічному показнику.

При цьому задекларована платниками податків сума КО складає 3,6 трлн грн, яка є більшою ніж за 2020 рік на 1,1 трлн гривень.

В основному КО здійснювались із нерезидентами, які зареєстровані в Швейцарській Конфедерації (21%), Республіці Австрія (20%), Французькій Республіці (15%), Об’єднаних Арабських Еміратах та Сполучених Штатах Америки (по 4%).

Значну питому вагу в загальному обсязі КО займають операції з товарами – 46% (у тому числі з сировинними – 19%) та банківські послуги – 41%. Інші категорії операцій мають значно меншу частку, зокрема, послуги – 6%, фінансові послуги – 4%, операції з цінними паперами – 2% та інші – 1%.

Крім того, платники податків, які у звітному 2021 році здійснювали КО, були зобов’язані до 1 жовтня 2022 року разом із звітом про КО подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення). Зауважимо, що це другий звітний період, за який подається Повідомлення (вперше – за 2020 звітний рік).

ДПС неодноразово звертала увагу платників податків на їх обов’язок подавати Повідомлення відповідно до вимог пп. 39.4.2 ПКУ, але, на жаль, залишились і ті, хто не дослухався.

Так, 2 173 платники податків подали Повідомлення (що становить 94% від загальної кількості звітів про КО за 2021 звітний рік), з яких 61% проінформували про належність до міжнародної групи компаній (далі – МГК). Основними державами (територіями) податкового резиденства материнських компаній МГК є Республіка Кіпр – 22%, Федеративна Республіка Німеччина – 10%, Сполучені Штати Америки – 9%, Французька Республіка – 5%, Швейцарська Конфедерація, Нідерланди та Україна – по 4%, Республіка Австрія та Велика Британія – по 3% та інші країни світу – 36%.

Враховуючи зазначене, ДПС рекомендує платникам податків переглянути проведені протягом 2021 року контрольовані операції та забезпечити подачу звітів про КО та Повідомлень за відповідний звітний період.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»