• Посилання скопійовано

З 20 грудня діє нова декларація з податку на нерухомість, а ДПС вже підготувала її е-формати

Мінфін виклав у новій редакції форму декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Станом на 27 грудня в Реєстрі електронних документів ДПС міститься формат J0302106 оновленої форми декларації. Форма вже набрала чинності з 20 грудня

З 20 грудня діє нова декларація з податку на нерухомість, а ДПС вже підготувала її е-формати

Мінфін наказом від 10.11.2022 р. №371 виклав у новій редакції форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Вона також містить два окремі додатки: Розрахунок у частині об'єктів житлової нерухомості та Розрахунок у частині об'єктів нежитлової нерухомості.

В оновленій декларації передбачені місця для зазначення коду Кодифікатора (КАТОТТГ), інформації щодо адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ПКУ. 

З метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників запроваджено позицію «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Податкова декларація приводиться у відповідність до п. 50.1 ПКУ в частині порядку визначення розміру штрафної санкції, до п. 129.4 ПКУ в частині нарахування пені  та до Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 р. №55, зокрема щодо застосування замість слів «ім’я», «ініціали» словосполучення «власне ім’я».

Згодом наказом від 05.12.2022 р. №412 Мінфін ще раз вніс зміни до декларації, які є більш косметичними. Так, у самій декларації з податку на нерухоме майно:

  • у рядку 3 слова "електронна адреса" замінено словами "адреса електронної пошти";
  • у рядках 5.1 - 7 слово "колонки" замінено словом "графи";
  • у рядку 7 слова "житлової" та "нежитлової" замінено словами "житлової" та "нежитлової" відповідно;
  • після рядка 7 у непронумерованій графі ""проставлено цифру "8";
  • у примітці 2 до цієї форми Податкової декларації слова "Податкової декларації" виключено, слово "Податкових" замінено словами "таких податкових";
  • слова "Продовження Податкової декларації" виключено.

Також відповідні зміни внесено у додатках 1 та 2 до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Накази наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Їх опубліковано в "Офіційному віснику" 20 грудня. Оскільки вони опубліковані у грудні 2022 року, то вперше звітувати за новою формою платникам податку слід буде на 2023 рік.

Підкреслимо, що станом на 27 грудня в Реєстрі електронних документів ДПС міститься формат J0302106 оновленої форми декларації. Тож скоріш за все ДПС буде чекати з 1 січня 2023 року від платників подання вже нової форми.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»