• Посилання скопійовано

Що зі стартом обов'язкового застосування е-ТТН?

За інформацією Мінінфраструктури, наразі ведуться перемовини щодо прийняття законопроєкту №6534 щодо введення обов'язкових е-ТТН та розроблення проєкту Порядку їх застосування

Що зі стартом обов'язкового застосування е-ТТН?

12 січня заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний та керівник проєктів у сфері цифровізації Інституту аналітики та адвокації Антон Зінченко провели зустріч з представниками провайдерів електронного документообігу, де повідомили про завершення розробки Системи е-ТТН та розповіли про подальші плани щодо впровадження електронної товарно-транспортної накладної.

Анатолій Комірний висловив щиру вдячність усім залученим до реалізації проєкту – донору USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS», ГО «Інститут аналітики та адвокації», командам Міністерства відновлення та Мінцифри, розробникам та провайдерам. Він зазначив, що наразі йде процедура приймання Системи е-ТТН на баланс Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яку буде завершено у січні. Одразу після цього провайдери ЕДО зможуть продовжити проходити тестування щодо взаємодії із Системою.

Нагадаємо, що у грудні 2022 року 3 провайдери ЕДО вже пройшли тестування щодо взаємодії із Системою е-ТТН. EDIN та ПТАХ завершили його успішно, AgriChain отримали рекомендації щодо покращення свого програмного забезпечення. 

Як було озвучено в ході зустрічі, вже цього року використання е-ТТН стане обов’язковим для всіх вантажних перевезень загальної групи товарів, що здійснюються автомобільним транспортом, а з 1 лютого бізнес має час для повноцінної імплементації та тестування електронної ТТН.

Щодо перевезень спеціальних груп товарів, як зазначив Антон Зінченко, протягом лютого-липня 2023 року здійснюватиметься доопрацювання спец.форм для подальшого переходу на електронну форму ТТН при перевезенні окремих видів вантажів.

Новини щодо впровадження е-ТТН також очікуються і на законодавчому рівні. Так, ведеться робота над Проєктом змін ЗУ «Про автотранспорт» №6534, який підтримали Європейська бізнес-асоціація та Американська торгова палата. Також зараз на стадії розробки знаходиться Проєкт Порядку з функціонування Системи е-ТТН та зміни до Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом. 

Впровадження системи е-TTН здійснюється у партнерстві Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури за підтримки  Міністерства цифрової трансформації та USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» та за участі ГО «Інститут аналітики та адвокації», яка на період реалізації проєкту є адміністратором системи е-TTН.

***

Читайте також: В Україні стартував запуск системи е-ТТН (поки в тестовому режимі)

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»