• Посилання скопійовано

Не сплачували авансові внески з ЄП під час війни: як відзвітувати?

У разі подання декларації платника ЄП ФОПи 1 та 2 груп відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний звітний період

Не сплачували авансові внески з ЄП під час війни: як відзвітувати?

Чорнухинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області області нагадує, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями.
Зокрема, доповнено новим п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу, згідно з яким тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Кодексу застосовуються з урахуванням визначених Кодексом особливостей.
Так, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, згідно з абзацом першим п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу фізичні особи –підприємці - платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.
При цьому такими особами декларація платника єдиного податку фізичної особи - підприємця, не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу єдиний податок не сплачувався (абзац другий п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу).
Разом з тим, фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп, які скористались наданим Кодексом правом не сплачувати єдиний податок за період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, після припинення або скасування воєнного стану на території України не повинні сплачувати єдиний податок, який згідно з п. 295.1 ст. 295 Кодексу повинен був сплачуватись ними щомісячно починаючи з 20.04.2022 року.
Отже, з урахуванням норм Кодексу фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану відповідно до абзацу першого п.п. 9.1 п. 9  підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу, в податковій декларації платника єдиного податку (у   разі виникнення   обов’язку   щодо   подання податкової    декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

 

Від редакції: Якщо ФОП вирішив сплачувати з квітня й далі авансовий внесок,  то він буде зазначати однакову суму у відповідних графах. Якщо не сплачує, то залишає їх порожними.

Оскільки за місяць 2022 року «єдинник» І групи мав сплатити 248,10 грн, за квартал сума авансових платежів становила 744,30 грн – саме цей показник і слід зазначити у графі щодо кожного кварталу рядка «Щомісячні авансові внески, грн, коп.» розділу ІІ. 

Фізособи-«єдинники» ІІ групи, які вирішили сплачувати авансові внески з квітня й далі, заповнюють за таким самим алгоритмом розділ ІІІ. 

Але в них суми квартальних авансових внесків будуть іншими: 1300 грн х 3 = 3900 грн. Про це ми писали тут.

Джерело: ДПС у Полтавській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»