• Посилання скопійовано

Не сплачували авансові внески з ЄП через війну – заповніть правильно декларацію

Подана декларація платника ЄП 1 та 2 груп із зазначенням несплачених авансових внесків є підтвердженням для єдинника прийнятого ним рішення щодо несплати єдиного податку на період війни

Не сплачували авансові внески з ЄП через війну – заповніть правильно декларацію

Головне управління ДПС у Кіровоградській області інформує, що правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлюються у гл. 1 розд. XIV ПКУ, ст. 295 якої врегульовані порядок нарахування та строки сплати єдиного податку.

Згідно з п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Згідно з п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу ХIV ПКУ застосовуються з урахуванням визначених ПКУ особливостей, зокрема, відповідно до абзацу першого пп. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ установлено, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи, мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого пп. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався (абзац другий пп. 9.1 п. 9 підрозділ 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Зазначаємо, що надане платникам єдиного податку першої та другої груп право не сплачувати у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України єдиний податок може бути використане не всіма платниками єдиного податку або використане частково (за окремі місяці).

Разом з тим, фізичні особи – платники єдиного податку першої та другої груп, які скористались наданим ПКУ правом не сплачувати єдиний податок за період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, після припинення або скасування воєнного стану на території України не повинні будуть сплачувати єдиний податок, який згідно з п. 295.1 ПКУ повинен був сплачуватись ними щомісячно починаючи з 20.04.2022.

Отже, з урахуванням норм ПКУ фізичні особи – платники єдиного податку першої і другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану відповідно до абзацу першого пп. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

Подана податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи підприємця із зазначенням авансових внесків є підтвердженням платником єдиного податку першої або другої групи прийнятого ним рішення щодо несплати єдиного податку на період воєнного стану.

Джерело: ДПС у Кіровоградській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»