• Посилання скопійовано

Який порядок взяття на облік ДПС переміщеної особи?

У разі перереєстрації на підконтрольній території ДПС за новим місцезнаходженням здійснює взяття на облік платників податків за основним місцем обліку не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з ЄДР

Який порядок взяття на облік ДПС переміщеної особи?

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що відповідно до норм Податкового кодексу України платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку).

Взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних  осіб,  фізичних осіб – підприємців  та  громадських формувань» (п. 65.1 ПКУ).

Згідно з п. 66.3 ПКУ, у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, внаслідок якої змінюються адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому перебуває на обліку платник податків, а також у разі зміни податкової адреси платника податків, контролюючі органи за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводять процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків.

Підставою для зняття з обліку платника податків в одному контролюючому органі і взяття на облік в іншому є надходження хоча б до одного з цих органів даних, що свідчать про належну державну реєстрацію таких змін органами державної реєстрації.

Відповідно, для ФОП, які переселилися з тимчасово окупованої території внаслідок збройної агресії російської федерації, сплата податків та подання звітності здійснюються за новим місцезнаходженням з дати взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням.

У разі отримання з ЄДР даних про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків, пов’язану зі зміною адміністративного району, контролюючий орган, в якому платник податків перебуває за основним місцем обліку, вносить зміни до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб та передає до ЄДР відомості про внесення відповідних відомостей до реєстрів Центрального контролюючого органу.

Також, відповідно до п. 63.13 ПКУ з метою постійного забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб інформацією центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оприлюднює на єдиному державному реєстраційному вебпорталі юридичних осіб та ФОП і власному офіційному вебсайті дані про взяття на облік як платників податків юридичних осіб, їхніх відокремлених підрозділів та самозайнятих осіб не пізніше наступного робочого дня після взяття на облік.

Особливості переведення платників податків, у разі зміни місцезнаходження/місця проживання платників податків з території проведення антитерористичної операції або тимчасово неконтрольованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження) на територію в областях або місті Києві, взяття на облік таких платників податків за основним місцем обліку визначено п. 5 Наказу Мінфіну від 14.11.2014 №1127 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів».

У такому випадку контролюючі органи за новим місцезнаходженням здійснюють взяття на облік платників податків за основним місцем обліку не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з ЄДР.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»