• Посилання скопійовано

28 лютого – останній день подання нульової декларації

28 лютого 2023 року – останній день, коли можна буде скористатися можливістю податкової амністії та легалізувати активи, які не були своєчасно оподатковані

28 лютого – останній день подання нульової декларації

ДПС у Черкаській області нагадує, що 28 лютого 2023 року – останній день, коли можна скористатися можливістю податкової амністії та легалізувати активи, які не були своєчасно оподатковані. 

Правила та порядок одноразового (спеціального) добровільного декларування встановлено підрозділом 9-4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

До вказаної дати громадяни мають можливість легалізувати за низькими ставками активи, набуті з 1991 року до 1 січня 2021 року, які підлягали оподаткуванню в момент їх отримання, але не були задекларовані та оподатковані в порушення податкового та валютного законодавства.

Це можуть бути: 

  • грошові кошти, валютні цінності;
  • нерухомість, земельні ділянки; 
  • рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва, дорогоцінні метали, ювелірні вироби тощо);
  • право грошової вимоги; 
  • частки (паї) у майні юридичних осіб, корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності;
  • цінні папери та/або інші фінансові інструменти, визначені законом;
  • права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди;
  • та інші активи, які розміщені в Україні або за її межами, що належать особі на праві власності.

Декларанти, які у повному обсязі сплатили збір з одноразового добровільного декларування, звільняються від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, та від обов’язку нарахування та сплати податків щодо доходів, які стали джерелом одержання задекларованих активів та у подальшому можуть вільно розпоряджатися своїм майном.

Декларантами можуть бути: резиденти України, у тому числі самозайняті особи, а також особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків (п. 3 підрозділу 9-4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Нагадуємо, що особи, які мають право бути декларантами одноразового (спеціального) добровільного декларування та не скористалися таким правом, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності активів, одержаних за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства.

***

Читайте також: Граничний строк подання «нульової» декларації планують продовжити: законопроєкт

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»