• Посилання скопійовано

Декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік: на що звернути увагу?

Н. Южаніна зауважила, що для зарахування податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де отримувався дохід

Декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік: на що звернути увагу?

Як відомо, з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року. І цього року, як нещодавно повідомили податківці, подати декларацію про доходи повинні фізособи у разі отримання допомоги від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній слід. Задекларувати потрібно як індоходи без сплати ПДФО та ВЗ.

Основні технічні моменти декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік роз'яснила сьогодні, 14 березня, у Telegram Ніна Южаніна.

Так, декларація подається до 1 травня 2023 року за встановленою формою разом із додатками. При цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

До 1 серпня включно треба сплатити податкові зобов’язання.

Громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають за кордоном, можуть надіслати декларацію:

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;
  • в електронній формі через особистий Електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ (https://cabinet.tax.gov.ua/login).

На жаль, на відміну від ФОПів, подання декларації для громадян у «Дії» не реалізовано, хоча ця опція точно була б затребуваною.

Також Н. Южаніна звертає увагу українців, які отримали іноземний дохід та сплатили податки за межами України, що для зарахування сплачених податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де отримувався такий дохід (прибуток).

У разі відсутності у платника податку підтвердних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Несвоєчасне подання декларації  тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»