• Посилання скопійовано

Декларацію з рентної плати планують оновити

Проєкт наказу Мінфіну про затвердження Змін до форми декларації з рентної плати розроблено з метою підвищення ефективності адміністрування ДПС рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів

Декларацію з рентної плати планують оновити

На сайті ДПС розміщено проєкт наказу Мінфіну про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати, який розроблено з метою підвищення ефективності адміністрування ДПС рентної плати за спецвикористання лісових ресурсі.

У пояснювальній записці вказується, що відповідно до ст. 256 ПКУ рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів, зокрема, сплачується лісокористувачами за здійснення заготівлі деревини. Водночас для таких лісокористувачів встановлено 128 ставок, які диференційовані залежно від:

  • виду лісової породи деревини (сосна, дуб, ялина, бук тощо);
  • діаметра лісової породи деревини (велика, середня, дрібна та дров’яна (з корою));
  • місцезнаходження лісової ділянки (2 пояси: до першого поясу належать усі ліси, за винятком лісів Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей і лісів гірської зони Львівської області; до другого поясу належать ліси Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей і ліси гірської зони Львівської області).

Однак чинна форма декларації з рентної плати не відображає зазначену інформацію, що ускладнює адміністрування контролюючими органами рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Також норми Податкової декларації потребують приведення у відповідність до вимог нормопроєктувальної техніки. 

 

Що пропонується?

Проєктом наказу запропоновано внести зміни до Податкової декларації, якими передбачено доповнити: 

1. Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (додаток 8 до Податкової декларації), та розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування) (додаток 9 до Податкової декларації) позиціями, що відображатимуть інформацію щодо:

– виду та діаметру лісової породи деревини, що вирубується, а також місцезнаходження лісової ділянки, на якій здійснюється вирубка такої породи;

– відомостей матеріально-грошової оцінки лісосіки, на якій лісокористувачами здійснюється використання лісових ресурсів, 

– дозвільного документа, яким надається право лісокористувачам на використання лісових ресурсів.

2. Податкову декларацію новим додатком 17 «Кодифікатор видів спеціального використання лісових ресурсів», яким передбачено присвоїти окремий код для кожного виду спеціального використання лісових ресурсів.

 

Додаткові матеріали

Проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати» (Завантажити)

Зміни до форми Податкової декларації з рентної плати (Завантажити)

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проєкту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати» (Завантажити)

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»