• Посилання скопійовано

Правила заповнення додатка 5 Декларації з ПДВ при реалізації імпортного товару

У разі реалізації товару, який було звільнено від ПДВ та який було ввезено у митному режимі імпорту, при заповненні граф 6 – 9 таблиці 2 додатка 5 вказується митна вартість товару, зазначена у відповідній митній декларації

Правила заповнення додатка 5 Декларації з ПДВ при реалізації імпортного товару

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу, що відповідно до пп. 6 п. 3 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ (затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 №21) у рядку 5 податкової декларації з ПДВ вказуються обсяги операцій з:

  • постачання товарів/послуг, що не є об’єктом оподаткування; постачання послуг за межами митної території України та послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до п. 186.2, 186.3 ПКУ;
  • постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування та коригування за такими операціями.

Для платників податку, які заповнюють рядок 5, підприємств (організацій) осіб з інвалідністю та платників податків, які одночасно відповідають критеріям, визначеним п. 68 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, обов’язковим є подання (Д5) (додаток 5) до декларації.

У рядку 5.1 (з рядка 5) декларації вказуються обсяги операцій (з урахуванням коригування), які звільнені від оподаткування. Коригування обсягів за такими операціями окремо відображається у рядку 5.1.1.

Додаток 5 до декларації заповнюється в розрізі операцій, що не є об’єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, операцій з постачання послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до ст. 186 ПКУ.

Таблиця 2 Додатка 5 заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ, у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку, відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.

У графах 6 – 9 таблиці 2 Додатка 5 відображаються обсяги операцій з придбання товарів/послуг, які придбані у поточному та попередніх звітних (податкових) періодах, які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів/послуг, за ставками 20 відс., 7 відс., 0 відс. або 14 відсотків.

У разі використання у поточному звітному (податковому) періоді придбаних товарів/послуг одночасно у декількох звільнених від оподаткування операціях у графах 6 – 9 таблиці 2 Додатка 5 вказуються обсяги придбання таких товарів/послуг пропорційно до їх використання у відповідних пільгових операціях.

Порядок оподаткування ПДВ операцій із ввезення товарів на митну територію України визначено ст. 187 та 190 ПКУ, а порядок віднесення сум до податкового кредиту встановлено ст. 198, 199 ПКУ.

Відповідно до п. 187.8 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.

Базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів. Базою оподаткування для тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, що ввозяться на митну територію України, є максимальна роздрібна ціна таких товарів без урахування ПДВ (п. 190.1 ПКУ).

Згідно з п. 198.2 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ. ПДВ, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів, включається до складу податкового кредиту платника податку на підставі належним чином оформленої митної декларації.

Враховуючи викладене, у разі реалізації товару, який було звільнено від ПДВ та який було ввезено у митному режимі імпорту, при заповненні граф 6 – 9 таблиці 2 додатка 5 вказується митна вартість товару, зазначена у відповідній митній декларації.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»