• Посилання скопійовано

Кабмін оновив Порядок подання декларації про відходи

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Порядку подання декларації про відходи. Такі декларації подаватимуться, як і раніше, у цифровому форматі через ЕкоСистему

Кабмін оновив Порядок подання декларації про відходи

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розповідає, що Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Порядку подання декларації про відходи. Такі декларації щороку заповнюють підприємці та фактично звітують державі про утворені ними обсяги відходів. Однак наскільки ефективним є цей інструмент, найкраще можуть розповісти мешканці населених пунктів, які нерідко виявляють небезпечне «сміття» у себе «під вікнами». Так було до реформи.

Що ж зміниться тепер:

  • життєвий  цикл кожної тонни відходів відтепер можна буде відстежити: ким вона утворена, куди передана та що з нею відбувається далі. Саме для цього змінено і деталізовано форму декларації;
  • якщо раніше за рік ми отримували до 15 тисяч таких декларацій, то тепер їх передаватиме переважна більшість компаній у країні. Адже звітуватимуть всі утворювачі небезпечних відходів та ті, кому їх передано для обробки. А також всі власники інших відходів із загальним щорічним обсягом понад 50 тонн (такий обсяг – це приблизно від двох до шести вантажівок «сміття»).

«Звичайно, декларації подаватимуться, як і раніше, у цифровому форматі через ЕкоСистему. Сьогодні на цій платформі ми впроваджуємо електронну систему управління відходами. Тож весь процес стане зручнішим. Декларації щороку генеруватимуться програмою автоматично – на підставі поданої суб’єктами господарювання щоквартальної звітності. Аналіз даних також буде автоматизованим. Відтепер при користуванні та внесенні всіх даних до системи управління відходами суб’єкту треба тільки перевірити та підписати декларацію. Тож продовжуємо робити нашу країну чистою, європейською та сучасною», – повідомив Руслан Стрілець.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»