• Посилання скопійовано

Бізнес пропонує відкласти звітність про КІК

За позицією бізнесу, запровадження звітності українськими власниками про контрольовані ними іноземні компанії (КІКи) зараз погіршить бізнес-клімат України з низки причин

Бізнес пропонує відкласти звітність про КІК

Спілка Українських підприємців закликає відмовитися від обов’язкового подання звітності щодо контрольованих іноземних компаній (КІК) на період дії воєнного стану.

Серед іншого Спілка вважає, що запровадження звітності українськими власниками про контрольовані ними іноземні компанії (КІКи) зараз погіршить бізнес-клімат України з низки причин:

  • звіти можуть бути використані недоброчесними правоохоронцями для тиску на бізнес. В умовах коли все частіше фіксується неправомірний та невмотивований тиск з боку правоохоронних та контролюючих органів українські підприємці втратили довіру і мають усі підстави вважати що відкриття інформації призведе до додаткового тиску.
  • запровадження такої звітності щодо іноземних компаній, в умовах військового стану, повністю відкривають міжнародні бізнес групи українських підприємців що може призвести до завдання шкоди їх діяльності з боку спецслужб російської федерації.
  • правила КІК в Україні є інтегрально значно гіршими ніж у багатьох альтернативних юрисдикціях і є суттєвою завадою для набуття українського податкового резидентства іноземними підприємцями.
  • підприємці несуть значні додаткові витрати на підготовку звітності, що в умовах війни зовсім небажано і бажано направити ці кошти на військову допомогу Україні.

Відповідні рекомендації комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, який займається підготовкою проекту Закону України від 19.10.2022 №8137 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній» СУП виклав у листі від 17 жовтня 2023 року.

Раніше Спілка вже добилася відкладення термінів запровадження обов’язкової звітності щодо КІК, тож розраховуємо, що Уряд та Верховна Рада України і цього разу почують голос українського бізнесу та приймуть рішення в інтересах підприємців. Наразі позицію Спілки вже підтримало Міністерство економіки України, яке також вбачає потребу у перенесенні на більш пізній термін звітування по контрольованих компаніях.

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»