• Посилання скопійовано

Як заповнюються рядки 5.1 – 5.3 у Додатку 8 до декларації з рентної плати?

Зокрема, у рядку 5.1 зазначається сума рентної плати, нарахована суб’єктами лісових відносин, які видають спеціальні дозволи, за деревину, заготовлену в порядку рубок головного користування

Як заповнюються рядки 5.1 – 5.3 у Додатку 8 до декларації з рентної плати?

ДПС у Вінницькій області повідомляє, що відповідно до п. 256.1 ПКУ платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (далі – рентна плата) є лісокористувачі – юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи – підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Сума рентної плати обчислюється суб’єктами лісових відносин, які видають спеціальні дозволи, і зазначається у таких дозволах (пп. 256.11.1 ПКУ).

Лісокористувачі, у яких за результатами діяльності здійснюється перерахунок рентної плати, відображають донараховані суми рентної плати в податковій декларації з рентної плати (далі – декларація) (пп. 256.11.5 ПКУ).

Згідно з пп. 256.11.6 ПКУ лісокористувачі щокварталу складають декларацію наростаючим підсумком з початку року, за винятком:

а) лісокористувачів, якими до отримання лісорубних та лісових квитків рентна плата вноситься в каси суб’єктів лісових відносин, які їх видають:

фізичних осіб, а також фізичних осіб – підприємців, яким видано лісорубні та лісові квитки;

лісокористувачів (крім фізичних осіб, а також фізичних осіб – підприємців, яким видано лісові квитки), у яких сума рентної плати в лісорубному чи лісовому квитках не перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня року, в якому сплачується рентна плата;

б) лісокористувачів з іншої області, які сплачують рентну плату повністю до видачі їм спеціального дозволу за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій здійснюється заготівля деревини.

При отриманні дозволу в поточному році (або донарахуванні суми рентної плати) після чергового строку сплати рентної плати лісокористувачі сплачують усі суми рентної плати за строками, що минули (пп. 256.11.8 ПКУ).

Форму податкової декларації з рентної плати затверджено наказом Мінфіну від 17.08.2015 №719 (в редакції наказу Мінфіну від 07.11.2016 №927) зі змінами та доповненнями (далі – декларація). Невід’ємною частиною декларації є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. Зокрема, розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої у порядку рубок головного користування, здійснюється у Додатку 8 до декларації (далі – Додаток).

У Додатку заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток. У разі незаповнення рядка через відсутність значення – він прокреслюються. Вартісні показники розрахунку зазначаються у гривнях з копійками. Додаток заповнюється за податковий (звітний) період – квартал, в якому відображається сума рентної плати, обчислена суб’єктами лісових відносин, які видають спеціальні дозволи, та зазначена у таких дозволах (з урахуванням перерахунків), виданих у відповідному звітному періоді (кварталі).

Рядки 5.1 – 5.3 Додатка заповнюються за податковий (звітний) період – квартал таким чином: 

у рядку 5.1 зазначається сума рентної плати, нарахована суб’єктами лісових відносин, які видають спеціальні дозволи, за деревину, заготовлену в порядку рубок головного користування, відповідно до пп. 256.2.1 ПКУ. При цьому вказується сума рентної плати, яка зазначена у спеціальних дозволах, виданих суб’єктами лісових відносин у відповідному звітному періоді (кварталі);

у рядку 5.2 – сума рентної плати, що внесена у звітному періоді (кварталі) лісокористувачами до бюджетів, а також до каси за деревину, заготовлену в порядку рубок головного користування, відповідно до пп. «а» та «б» пп. 256.11.6 ПКУ;

у рядку 5.3 – донарахована у звітному періоді (кварталі) сума за деревину, заготовлену в порядку рубок головного користування, у разі перерахунку рентної плати за дров’яну деревину для технологічних потреб, за ліквід з крони, порубкові залишки, що підлягають використанню, за перевищення загальної кількості фактично заготовленої деревини під час її відпуску з обліком за площею більше ніж на 10 відс. зазначеної у лісорубному квитку внаслідок виправлення технічних помилок, анулювання лісорубного квитка у зв’язку з вилученням земель для інших потреб, за надання відстрочки на заготівлю та вивезення деревини, а також за додаткове продовження вивезення деревини відповідно до ч. 3 та 5 п. 256.9, ч. 1 пп. 256.11.2, пп. «а», «б», «в» та «г» пп. 256.11.3 ПКУ.

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»