• Посилання скопійовано

Коли фізичній особі – резиденту потрібно подавати повідомлення про набуття участі у КІК?

Фізособі-резиденту – контролюючій особі, яка вже здійснює фактичний контроль, однак збільшує розмір частки в активах іноземної юрособи, потрібно, за фактом набуття таких прав щодо збільшення частки, подавати до ДПС повідомлення

Коли фізичній особі – резиденту потрібно подавати повідомлення про набуття участі у КІК?

Як інформують у Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, згідно з пп. 39-2.1.3 ПКУ під часткою в іноземній юридичній особі розуміються корпоративні права, права в утворенні без статусу юридичної особи, до активів якої входить частка у юридичній особі, чи будь-які інші аналогічні права та/або правомочності, що надають фізичній або юридичній особі право:

а) впливу на відповідну частку голосів у вищому органі управління іноземної юридичної особи (загальних зборах акціонерів, учасників або іншому аналогічному органі), та/або

б) на отримання відповідної частини прибутку іноземної юридичної особи, та/або

в) блокування рішення про розподіл частини прибутку іноземної юридичної особи, та/або

г) на отримання відповідної частини активів іноземної юридичної особи у разі її ліквідації або припинення.

У разі якщо відповідно до належного фізичній особі розміру частки обсяги прав, передбачені пп. «а» – «в» пп. 39-2.1.3 ПКУ, є різними, для цілей ПКУ приймається найбільше значення такої частки.

Підпунктом 39-2.5.5 ПКУ, зокрема, встановлено, що фізична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39-2 ПКУ;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39-2 ПКУ;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Форму Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі – Повідомлення) затверджено наказом Мінфіну від 22.09.2021 №512, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.11.2021 за №1525/37147.

Враховуючи викладене, фізичній особі – резиденту – контролюючій особі, яка вже здійснює фактичний контроль, однак збільшує розмір частки в активах іноземної юридичної особи, потрібно, за фактом набуття таких прав щодо збільшення частки, подавати до контролюючого органу Повідомлення у строки, передбачені пп. 39-2.5.5 ПКУ.

Відповідно до п. 120.7 ПКУ неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені пп. 39-2.5.5 ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»