• Посилання скопійовано

Помилково поставили позначку у ф. №20-ОПП щодо взяття на облік за неосновним місцем: які наслідки?

У випадку коли платник податків у повідомленні за ф. №20-ОПП помилково визначив ДПС для взяття на облік за неосновним місцем обліку, він може надіслати до ДПС листа щодо зняття його з обліку за цим місцем

Помилково поставили позначку у ф. №20-ОПП щодо взяття на облік за неосновним місцем: які наслідки?

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків розповідає, що платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588 із змінами (п. 63.3 ПКУ).

Якщо відповідно до законодавства у платника податків, крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов’язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі (п. 7.1 розд. VII Порядку №1588). Для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків подає заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за ф. №17-ОПП (додаток 9 до Порядку №1588).

Також взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. №20-ОПП, поданого платником податків відповідно до розд. VIIІ Порядку №1588, та якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування.

У випадку коли платник податків у повідомленні за ф. №20-ОПП помилково визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, шляхом проставлення позначки у графі 11 «Прошу взяти на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням об’єкта оподаткування» розд. 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків», то у разі:

  • якщо платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку у контролюючому органі, зазначеному у повідомлені, то проставлення такої позначки не вважається помилкою;
  • якщо платник податків не повинен перебувати на обліку у такому контролюючому органі за неосновним місцем обліку, то такий платник може надіслати до контролюючого органу лист щодо зняття його з обліку за неосновним місцем обліку. На підставі документів, наданих платником контролюючим органом, будуть проведені відповідні заходи щодо зняття з обліку.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»