• Посилання скопійовано

ДПС поділилася результатами самостійного коригування цін контрольованих операцій у 2023 році

Протягом 2023 року кожен 6-й платник податків, який подав звіт про КО, провів самостійне коригування податкових зобов’язань. Крім того, варто зазначити, що вказана вище сума коригувань є більшою за середньорічний показник на 2,7 млрд грн

ДПС поділилася результатами самостійного коригування цін контрольованих операцій у 2023 році

Державна податкова служба України повідомляє, що протягом 2023 року понад 400 платників податків здійснили коригування цін контрольованих операцій (далі – КО) і сум податкових зобов’язань, за результатами яких добровільно збільшили фінансовий результат до оподаткування на 6,9 млрд грн, що привело до нарахування податку на прибуток в сумі 0,6 млрд грн та зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування в сумі 3,7 млрд гривень.

Найбільшу кількість коригувань проведено платниками податків, які здійснюють свою діяльність у таких галузях промисловості, як хімічна та фармацевтична (32 відс.), машинобудівна (17 відс.), агропромислова (10,5 відс.), харчова (6 відс.), фінансова та банківська (4,1 відс.), паливна (2,5 відс.).

Основними країнами реєстрації контрагентів – нерезидентів, щодо яких здійснювались коригування цін КО і сум податкових зобов’язань, є Швейцарська Конфедерація (19 відс.), Об’єднані Арабські Емірати (14 відс.), Федеративна Республіка Німеччина (9 відс.) та Республіка Кіпр (6 відс.).

Отже, протягом 2023 року кожний 6-й платник податків, який подав звіт про КО, провів самостійне коригування податкових зобов’язань. Крім того, варто зазначити, що вказана вище сума коригувань є більшою за середньорічний показник на 2,7 млрд гривень.

Такий результат є наслідком системної роботи контролюючих органів та свідчить про підвищення рівня податкової культури. Так, понад 55 відс. від загальної суми коригувань проведено платниками податків, які отримали запити про подання інформації відповідно до п. 73.3 ПКУ та документації (додаткової інформації) з трансфертного ціноутворення.

Також значний влив на формування позиції платників податків мали розроблені порядки встановлення відповідності умов КО щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки» (наказ Мінфіну від 18.01.2022 №19).

Застосування методології та підходів, визначених порядками, надало можливість платникам податків (експортерам/імпортерам сировинних товарів) переглянути розрахунки обсягів оподаткованого прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки» та провести самостійне коригування податкових зобов’язань за результатами перегляду цін КО і сум податкових зобов’язань до початку проведення перевірок з питань трансфертного ціноутворення.

Звертаємо увагу, що Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни до п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, згідно з яким тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

У зв’язку з цим ДПС рекомендує платникам податків переглянути проведені КО як протягом 2023 року, так і попередніх звітних періодів щодо їх відповідності принципу «витягнутої руки» та скористатись можливістю здійснити розрахунок податкових зобов’язань відповідно до мінімальних або максимальних значень діапазонів цін/рентабельності (залежно від сторони дослідження) і подати уточнюючі розрахунки без застосування штрафних санкцій та пені.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»