• Посилання скопійовано

Затверджено нову форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

Мінфін оновив форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та вніс зміни до Порядку складання. Уточнено, що Повідомлення мають подавати платники податків, які є учасниками відповідної МГК та у звітному році здійснювали контрольовані операції

Затверджено нову форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

Мінфін наказом від 09.02.2024 №58 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 26.02.2024 за №282/41627):

  • виклав у новій редакції форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній,
  • вніс зміни до Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

У Порядку уточнено, що платники податків, які є учасниками відповідної МГК та у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати Повідомлення до 01 жовтня року, що настає за звітним. Якщо останній день строку подання Повідомлення припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Також деякі зміни торкнулися порядку заповнення Повідомлення, який прописаний у розділі II.

Так, у графі 6.1 зазначається дата отримання інформації про своє призначення уповноваженим учасником міжнародної групи компаній або дата втрати такого статусу. Поле заповнюється, якщо більше ніж один учасник міжнародної групи компаній є платником податків - резидентом України та наявні одна або декілька обставин, визначених абзацами п'ятим - сьомим підпункту 39.4.10 пункту 39.4 ПКУ, міжнародна група компаній може призначити одного з таких учасників уповноваженим на подання Звіту. Про таке призначення уповноважений учасник міжнародної групи компаній повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, шляхом подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, визначеного підпунктом 39.4.2 ПКУ.

У графі 10 зазначається код, який відповідає ролі платника податків у поданні Звіту. Залежно від обставин, визначених підпунктом 39.4.10 ПКУ, зазначається один із таких кодів:

  • CBC701 - платник податків є материнською компанією МГК. У цьому разі у графі 15 має зазначатися код CBC801 або CBC802, або CBC805;
  • CBC702 - платник податків, уповноважений материнською компанією МГК на подання Звіту у розрізі країн до контролюючого органу. У цьому разі у графі 15 має зазначатися код CBC802;
  • CBC709 - платник податків є учасником МГК, який не уповноважений материнською компанією МГК на подання Звіту до контролюючого органу відповідно до вимог законодавства України чи юрисдикції податкового резидентства материнської компанії МГК. У цьому разі в графі 15 має зазначатися код CBC801 або CBC802, або CBC809;

У графі 15 зазначається інформація про статус подання Звіту міжнародною групою компаній. Для цього застосовується одне із можливих значень, а саме:

  • CBC801 - звіт подає кінцева материнська компанія;
  • CBC802 - звіт у розрізі країн подає уповноважений учасник МГК, в тому числі - резидент України. У цьому разі у розділі II Повідомлення зазначається інформація щодо уповноваженого учасника МГК;
  • CBC805 - звіт у розрізі країн не подається, оскільки не виконуються критерії щодо його подання згідно з Кодексом (сукупний консолідований дохід МГК за фінансовий рік, що передує звітному, менше 750 мільйонів євро);
  • CBC809 - звіт у розрізі країн подає учасник МГК в Україні, оскільки виконується одна з умов згідно з абзацами п'ятим - сьомим підпункту 39.4.10 ПКУ.

У графі 17.1 зазначається податковий ідентифікаційний (реєстраційний) номер (код) (ІПН або Tax Identification Number, або TIN), який використовується податковими органами юрисдикції (держави, території) податкового резидентства материнської компанії МГК. Якщо материнська компанія має ІПН (TIN), який використовується податковими органами в юрисдикції (державі, території) її податкового резидентства, такий номер надається в обов'язковому порядку. У разі, якщо материнська компанія не має ІПН (TIN), у графі 17.1 зазначається значення "NOTIN". У графі 17.2 зазначається код юрисдикції (держави, території), яка видала ІПН (TIN). Для цілей заповнення цієї графи застосовується двозначний літерний код альфа-2 відповідно до Переліку кодів країн світу.

У разі, якщо в графі 13.2 зазначено код "UA", то значення графи 17.1 має відповідати даним Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а в графі 17.2 має бути зазначений код "UA".

У графі 18.1 зазначається інформація про будь-які інші ідентифікаційні (реєстраційні) номери (коди) (ІН) материнської компанії. Наприклад, реєстраційний номер компанії (BRN), реєстраційний номер компанії або глобальний код ідентифікації юридичної особи (Global Entity Identification Number - EIN).

У графі 18.2 зазначаються відомості про тип ідентифікаційного (реєстраційного) номера (коду), інформація про який надається у графі 18.1 (наприклад, EIN). У графі 18.3 зазначається код країни, що відповідає коду юрисдикції (держави, території), яка видала ІПН. Для цілей заповнення цієї графи застосовується двозначний літерний код альфа-2 відповідно до Переліку кодів країн світу. Якщо юрисдикція (держава, територія), в якій здійснено видачу номера, невідома, ця графа не заповнюється.

Графи 18.1 - 18.3 можуть повторюватися залежно від кількості інших ідентифікаційних номерів.";

У графі 26.1 зазначається податковий ідентифікаційний (реєстраційний) номер (код) (ІПН або Tax Identification Number, або TIN), який використовується податковими органами юрисдикції (держави, території) податкового резидентства учасника МГК. Якщо учасник має ІПН (TIN), який використовується податковими органами в юрисдикції (державі, території) його податкового резидентства, такий номер надається в обов'язковому порядку. У разі, якщо учасник не має ІПН (TIN), у графі 26.1 зазначається значення "NOTIN". У графі 26.2 зазначається код юрисдикції (держави, території), яка видала ІПН (TIN). Для цілей заповнення цієї графи застосовується двозначний літерний код альфа-2 відповідно до Переліку кодів країн світу.

У разі, якщо у графі 23.2 зазначено код "UA", то значення у графі 26.1 має відповідати даним Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а у графі 26.2 зазначається код "UA.

У графі 27.1 зазначається інформація про будь-які інші ідентифікаційні (реєстраційні) номери (коди) (ІН), наприклад, реєстраційний номер компанії (BRN), реєстраційний номер компанії або глобальний код ідентифікації юридичної особи (Global Entity Identification Number - EIN).

У графі 27.2 зазначаються відомості про тип ідентифікаційного (реєстраційного) номера (коду), інформація про який надається у графі 27.1 (наприклад, EIN). У графі 27.3 зазначається код країни, який відповідає коду юрисдикції (держави, території), яка видала ІПН. Для цілей заповнення цієї графи застосовується двозначний літерний код альфа-2 відповідно до Переліку кодів країн світу. Якщо юрисдикція (держава, територія), в якій здійснено видачу номера, невідома, ця графа не заповнюється.

Звертаємо увагу, що згодом наказом Мінфіну від 01.03.2024 №101 внесено ще кілька косметичних правок до Порядку.

Наказ №58 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Ці зміни почали діяти з 19 березня.

ДПСУ протягом двох місяців з дня офіційного опублікування цього наказу доручено забезпечити доопрацювання та оприлюднення на офіційному вебпорталі ДПСУ XML-схеми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та її опису.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»