• Посилання скопійовано

До 10 квітня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників!

До 10 квітня підприємства мають подати органу державної влади, іншому державному органу, органу місцевого самоврядування звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 квітня

До 10 квітня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників!

Згідно з Порядком №1487, одним із завдань військового обліку є організація своєчасного бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. 

Нагадаємо, що Порядок бронювання №76 прийнятий на виконання Закону №2732 і діє з 31 січня 2023 року. Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким установлено мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари, виконують роботи і надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Згідно з п. 2 Порядку бронювання №76 бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, погодженими Генеральним штабом Збройних Сил (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, – за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки).

Всі новини на тему оформлення бронювання та можливої подальшої реформи можна переглянути тут

 

Як скласти звіт про заброньованих працівників?

Але наявність заброньованих працівників передбачає й щоквартальне звітування для роботодавців. 

Зокрема, за п. 13 Порядку №76 органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом.

Тобто за I квартал 2024 року  слід скласти звіт про всіх, хто заброньований станом на 1 квітня 2024 року.

До звіту включаються зведені показники за юрособами, тобто із відомостями  за  підпорядкованими їм структурними підрозділами і філіями, незалежно від їх місцезнаходження. 

Форму звіту затверджено додатком 6  до Порядку бронювання №76  (див. Зразок).

 

Куди подавати звіт?

Звіт подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом:

  • органу державної влади, іншому державному органу, органу місцевого самоврядування - підприємствами, установами і організаціями, які залучаються ними до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) в особливий період;
  • центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ або Мінстратегпрому - підприємствами, установами і організаціями, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт, надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації або відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській військовій/військово-цивільній адміністрації (у разі її утворення), Секретаріату Кабінету Міністрів України - підприємствами, установами і організаціями, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Що буде за неподання звіту?

За ст. 210-1 КпАП порушення в особливий період (тобто, зокрема, і протягом дії воєнного стану – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»