• Посилання скопійовано

Якщо прибуток КІК звільнено від оподаткування: чи подавати Звіт про КІК?

Чи подається та яким чином заповнюється контролюючою особою Звіт про КІК і додаток КІК до рядка 06.1 КІК до декларації з податку на прибуток підприємств, якщо прибуток КІК звільнено від оподаткування згідно зі ст. 39 прим. 2 ПКУ?

Якщо прибуток КІК звільнено від оподаткування: чи подавати Звіт про КІК?

Податківці у ЗІР розповіли, що п. 39-2.5 ПКУ встановлено вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – КІК).

Згідно з пп. 39-2.5.2 ПКУ контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про КІК до контролюючого органу одночасно з поданням, зокрема, річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05.10.2017 №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

До Звіту про КІК в обов’язковому порядку додаються засвідчені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції минають пізніше граничних строків подання річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, такі копії фінансової звітності КІК подаються разом із річною податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за наступний звітний (податковий) період.

Умови звільнення від оподаткування прибутку КІК регламентовано п. 39-2.4 ПКУ.

Так, пп. 39-2.4.2 ПКУ визначено, що скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі додержання умов, визначених пп. 39-2.4.1 ПКУ.

Відповідно до абзаців першого – третього пп. 39-2.4.2 ПКУ незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ, скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов:

- загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи з усіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 млн євро на кінець звітного періоду (пп. 39-2.4.2.1 ПКУ);

- КІК є публічною компанією, акції (частки) якої перебувають в обігу на визнаній фондовій біржі. Перелік бірж та вимоги до визнання акцій (часток) публічних компаній такими, що перебувають в обігу на зазначеній фондовій біржі, встановлюються Кабінетом Міністрів України (пп. 39-2.4.2.2 ПКУ).

У разі якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування відповідно до положень п. 39-2.4 ПКУ, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток КІК відповідно до положень пп. 39-2.3.2 ПКУ (пп. 39-2.4.3 ПКУ).

Отже, звільнення від оподаткування прибутку КІК можливе у разі дотримання вимог, визначених п. 39-2.4 ПКУ.

Водночас при звільненні від оподаткування в обов’язковому порядку подають Звіт про КІК (повний) з відображенням умов такого звільнення та додаток КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, який підлягає заповненню із зазначенням інформації про нерезидента та фінансових показників у рядках 01 – 06, в яких проставляється нуль.

Форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджено наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897.

Наказом Мінфіну від 25.08.2022 №254 затверджено форму Звіту про КІК, скорочену форму Звіту про КІК та Порядок заповнення Звіту про КІК, скороченої форми Звіту про КІК і подання до контролюючого органу (далі – Порядок №254).

Розрахунок скоригованого прибутку КІК здійснюється окремо щодо кожної КІК.

У Звіті про КІК та в Порядку №254 чітко прописано назви граф та порядок їх заповнення. Отже, графи Звіту про КІК, в яких є показники для декларування, підлягають заповненню. Графи 1 – 2, 4 – 9, 11 – 17, 21 – 26 та 35 Звіту про КІК – є обов’язковими для заповнення.

Графи 25.1-25.3, 26 Звіту про КІК містять числове поле та заповнюються у гривнях без копійок. При цьому значення у графах можуть бути як додатними, так і від’ємними або дорівнювати нулю.

Умови, на підставі яких/якої оподаткований прибуток КІК звільняється від оподаткування, платник податку – контролююча особа відображає у графі 28 Звіту про КІК, у такому випадку у графах 25.1 – 25.3 та 26 Звіту про КІК проставляється нуль та відповідно не подаються додатки до Звіту К, ЦП та ТЦ.

Водночас ст. 39-2 ПКУ не встановлює окремих правил або послаблень для платника податку – контролюючої особи щодо невідображення у Звіті про КІК інформації, визначеної, зокрема, пп. е), є), ж), и) 39-2.5.3 ПКУ, а отже, така інформація підлягає відображенню у відповідних графах Звіту про КІК (графи 29 – 34 Звіту про КІК).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»