• Посилання скопійовано

Правила отримання підтвердження резидентства для уникнення подвійного оподаткування через представника

Представник (уповноважена особа) юрособи при поданні заяви повинен мати довіреність, видану керівником такої юрособи або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, документ, що посвідчує особу представника

Правила отримання підтвердження резидентства для уникнення подвійного оподаткування через представника

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно до п. 3 Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.08.2022 № 248 (далі – Порядок), заява за формою, наведеною у додатку до Порядку (далі – Заява), подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання Заяви на отримання довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів платниками податків – фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, – до будь-якого контролюючого органу. Заяву за вибором платника податку може бути подано засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених розд. II Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ). 

Згідно зі ст. 237 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV (далі – ЦКУ) представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства. 

Представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю (частина перша ст. 244 ЦКУ). 

Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами (ст. 246 ЦКУ). 

Пунктом 19.2 ст. 19 ПКУ визначено, що представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків – фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов’язаних зі сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства. 

Статтею 34 Закону України від 02 вересня 1993 року № 3425-XII «Про нотаріат» визначено, що однією з нотаріальних дій, які вчиняють нотаріуси, є посвідчення правочинів, у тому числі довіреностей. 

Враховуючи зазначене, представник (уповноважена особа) юридичної особи при поданні Заяви повинен мати довіреність, видану керівником такої юридичної особи або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, документ, що посвідчує особу представника. 

Представник (уповноважена особа) фізичної особи та фізичної особи – підприємця при поданні Заяви повинен мати довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку та документ, що посвідчує особу представника. 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»