• Посилання скопійовано

До 10 липня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників!

До 10 липня підприємства мають подати органу державної влади, іншому державному органу, органу місцевого самоврядування звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 липня. Якщо немає заброньованих працівників - звіт не подається!

До 10 липня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників!

Згідно з Порядком №1487, одним із завдань військового обліку є організація своєчасного бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. 

Нагадаємо, що Порядок бронювання №76 прийнятий на виконання Закону №2732 і діє з 31 січня 2023 року. Зауважимо, що Порядок бронювання змінився. Його нова редакція діє з 8 червня. При цьому порядок звітування щодо заброньованих працівників залишається незмінним. Проте форму звіту слід вже брати з оновленого Порядку у редакції Постанови №650

З 8 червня порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Стосовно яких бронювань звітувати?

Згідно з оновленою редакцією п. 2 Порядку №76 бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, погодженими Міноборони (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органі Міноборони, – за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони), в паперовій та/або електронній формі або в електронній формі через портал Дія відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ №650.

Про е-бронювання, коли саме воно буде реалізовано, можна прочитати тут.

Наголосимо, що 4 червня Кабінет Міністрів продовжив на три місяці дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки, які були чинні станом на 7 травня. Тож при звітуванні потрібно буде це врахувати.

Всі новини на тему оформлення бронювання та можливої подальшої реформи можна переглянути тут

 

Як скласти звіт про заброньованих працівників?

Наявність заброньованих працівників передбачає й щоквартальне звітування для роботодавців. 

Зокрема, за п. 14 Порядку №76 органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом.

Тобто за IІ квартал 2024 року слід скласти звіт про всіх, хто заброньований станом на 1 липня 2024 року.

До звіту включаються зведені показники за юрособами, тобто із відомостями за підпорядкованими їм структурними підрозділами і філіями, незалежно від їх місцезнаходження. 

Форму звіту затверджено додатком 6  до Порядку бронювання №76 (див. зразок).

Ще раз наголосимо, що форму звіту потрібно вже брати з оновленого Порядку у редакції Постанови №650. Візуально вона не змінилася, але текст примітки оновили та правила зазначення ПІБ керівника.

 

Куди подавати звіт?

Звіт подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом:

  • центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ або Мінстратегпрому – підприємствами, установами та організаціями, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт, надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та/або реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації (військовій адміністрації у разі її утворення), Секретаріатові Кабінету Міністрів України, органам, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, – підприємствами, установами та організаціями, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Тобто звіт за ІІ квартал потрібно встигнути підготувати та подати до відповідних органів до 10 липня.

 

Що буде за неподання звіту?

За новою редакцією ст. 210-1 КпАП, яка діє з 19 травня, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період (тобто, зокрема, і протягом дії воєнного стану, а він поки що діє до 14 серпня) – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб – від 2 000 до 3 500 н.м.д.г. ( від 34 000 до 59 500 грн). 

Зразок

 

Додаток 6
 до Порядку

Гриф обмеження доступу
  (зазначається після заповнення)

ЗВІТ
  про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані
  станом на __1_ ____липня_______ 20 24__ р.
  _________________________ТОВ “П”_______________________________
  (найменування місцевого органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування,
  підприємства, установи, організації)

Професійна назва робіт

Чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані

Керівники

2

Професіонали та фахівці

3

Технічні службовці

1

Інші

__6____
 Усього

 

 

Директор
 (найменування посади керівника місцевого органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації)

____Морозенко_______
 (підпис)

МОРОЗЕНКО Володимир__
  (
власне ім’я та прізвище)

_________

Примітки.

1. Під час заповнення графи “Професійна назва робіт” зазначаються назви робіт, які наведені в Національному класифікаторі України “Класифікатор професій”.

2. У таблиці не зазначається чисельність військовозобов’язаних, заброньованих відповідно до переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.03.2015 № 493.

3. У графі “Чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані” зазначається чисельність військовозобов’язаних, яким видано витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»