• Посилання скопійовано

Зміниться форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку

Проєктом наказу Мінфіну форма Розрахунку та додаток ВП до рядків 17-20, 22-22.1 приводяться у відповідність до положень законів №3587, №3706 із доповненням їх додатковими показниками та інформацією, яка відображається платниками дивідендів на державну частку

Зміниться форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку

4 вересня 2024 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку» (завантажити).

Розроблено зміни з метою приведення форми до норм законів:

  • від 22.02.2024 №3587-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного Управління» (далі – Закон №3587), який набрав чинності 08.03.2024,
  • від 09.05.2024 №3706-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3706), який чинний з 01.07.2024.

Так, Законом №3587 передбачено, що господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі (далі – господарські товариства), які зобов’язані складати та подавати консолідовану фінансову звітність відповідно до закону, за рішенням загальних зборів, що ухвалюється не пізніше 30 квітня року, що настає за звітним, здійснюють розподіл консолідованого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності, відображеними у консолідованій річній фінансовій звітності, підтвердженій незалежним аудитором. У такому разі сплата дивідендів до державного бюджету здійснюється не пізніше 30 липня року, що настає за звітним, безпосередньо зазначеними господарськими товариствами з урахуванням показників дочірніх підприємств та господарських товариств, що включаються до консолідованої фінансової звітності такого господарського товариства.

Кабінет Міністрів України у визначеному ним порядку приймає рішення про розстрочення платежу зі сплати господарськими товариствами дивідендів, які підлягають сплаті до державного бюджету за результатами фінансово-господарської діяльності товариства у відповідному році. У разі прийняття КМУ рішення про розстрочення такого платежу господарські товариства сплачують дивіденди до державного бюджету до 31 грудня року, у якому прийнято рішення про розстрочення платежу.

Законом №3706 доповнено частину п’яту статті 11 Закону №185 новим абзацом шостим такого змісту: «господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, набуті в результаті примусового відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану відповідно до Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», та акціонером (учасником) яких є господарське товариство, у статутному капіталі якого 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, сплачують дивіденди безпосередньо до державного бюджету України у строк не пізніше 1 липня року, що настає за звітним».

Крім того, Законом №3607 прописано, що господарськими товариствами енергетичної галузі, єдиним акціонером яких є держава, а також господарськими товариствами енергетичної галузі, 100 відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій, чистий прибуток, з якого розраховуються та сплачуються дивіденди, зменшується на суму коштів, що спрямовуються на виконання інвестиційних та стратегічних планів, затверджених наглядовою радою або загальними зборами господарського товариства, у разі якщо утворення наглядової ради не є обов’язковим чи наглядова рада є неправомочною, та на обсяг повернення кредитних коштів, що були запозичені для фінансування капітальних вкладень на будівництво (реконструкцію, модернізацію) об’єктів.

У зв’язку із цим форма Розрахунку та додаток ВП до  рядків 17-20, 22-22.1 Розрахунку приводяться у відповідність до положень законів №3587, №3706 із доповненням їх додатковими показниками та інформацією, яка відображається  платниками дивідендів на державну частку.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»